StoryEditorOCM
4 kantunaSVEČANOST

U Ulici Jurja Barakovića otvoren Počasni konzulat Republike Albanije, na čelu je ugledni poduzetnik Anton Dedaj: "Ovo za mene znači čast i život"

Piše Mišel Kalajžić
3. veljače 2021. - 13:28

Slijedom nedavnog imenovanja Antona Dedaja za počasnog konzula Republike Albanije u Zadru, u Ulici Jurja Barakovića svečano je otvoren Počasni konzulat Republike Albanije. Njegovim djelovanjem nastavit će se unaprjeđivanje dobrih veza i suradnje dviju zemalja koje imaju tradicionalno dobre odnose i nastojat će se ojačati gospodarska suradnja i trgovinska razmjena između dvaju naroda.

image
Otvaranje počasnog konzulata Republike Albanije u Zadru
Mišel Kalajžić

Svečanosti su bili prisutni njegova ekselencija Riza Poda, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatsko i Gëzim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo u RH, zatim saborska zastupnica Ermina Lekaj-Prljaskaj, izaslanica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Emilija Vučinić-Margeta, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, dožupan Zadarske županije Šime Vicković, predsjednik radne skupine Radne skupine koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije Veselko Ćakić i Arta Dodaj, zamjenica predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine u Zadru.

Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika, dožupana, saborske zastupnice i izaslanice MVPEI-a,  okupljenima se obratio Riza Poda, a onda je uslijedila riječ zahvale Antona Dedaja. Rezanjem vrpce na ulaznim vratima ureda i otkrivanjem ploče iznad ulaza svečano je otvoren Počasni konzulat Republike Albanije u Zadru.

Gradonačelnik je u svojoj pozdravnoj riječi istaknuo da je Dedaj poznati zadarski poduzetnik i poslovni čovjek koji živi sa svojom obitelji više od pedeset godina u Zadru, te je aktivan član zajednice i promicatelj dobrih odnosa i suradnje s albanskom nacionalnom manjinom.

Veleposlanik Poda između ostalog je naglasio značaj ovog događaja u bilateralnim odnosima Albanije i Hrvatske koji imaju posebno izvorište u Zadru, u zadarskim Arbanasima. Također je govorio o suradnji dviju zemalja i u okviru članstva u NATO savezu, te o mogućnostima suradnje u okviru EU-a, obzirom da je Hrvatska najnovija članica, a Albanija je upravo otvorila pregovore s EU.

- Danas slavimo još jedan povijesni dogadaj u bilateralnim odnosima izmedu Albanije i Hrvatske, otvaranje počasnog konzulata Albanije u regiji Zadar. Planirali smo organizirati veliku svečanu aktivnost, ali zbog pandemije Covid 19 to nije bilo moguće. Širenje diplomatske nazočnosti s Počasnim konzulatom Albanije u Zadru ima posebnu važnost u smislu povećanja suradnje i produbljivanja gospodarskih, trgovinskih, obrazovnih, kulturnih i ljudskih odnosa izmedu dviju zemalja, s obzirom na mogućnosti koje još uvijek skriva ova regija Hrvatske. Ne smijemo zaboraviti da je temelj prve albanske dijaspore u Hrvatskoj započeo ovdje u Zadru s Arbanasima. Koji, iako u stranoj zemlji, ali vrlo prijateljski, ostaju važan dio tradicije drevnog stabla albanskog naroda na obalama Dalmacije. Njihov uzorni suživot s hrvatskim stanovništvom stvorio je poseban i autentičan model bratskog odnosa dvaju naroda, u kontekstu dinamike odnosa, bliskosti, interesa i zajedničkih izazova izmedu Albanije i Hrvatske.

Prijateljske i bratske veze s Hrvatima stare su stoljećima. Zahvaljujući ovakoj povijesti, ne samo Arbanasi, već i svi Albanci u Hrvatskoj uvijek su se osjećali kao svoj na svome".. Važni doprinos, samopožrtvovanje i žrtve Albanaca u herojskoj borbi za neovisnost Hrvatske pokazatelji su ovog posebnog prijateljstva. Albanija i Hrvatska uživaju izvrsne političke odnose. One su države članice NATO-a i razvijaju strateško partnerstvo ne samo u bilateralnom smislu, već i na regionalnom nivou. Hrvatska je najnovija članica EU, dok je Albanija upravo otvorila pregovore s EU. Europska integracija prioritetno je područje bilateralne suradnje dviju zemalja i cijenimo snažnu potporu Hrvatske u ovom procesu. Gotovo 4.000 Albanaca živi u nadležnosti novog konzulata i blizu 10.000 godišnje posjeti regiju. Albanski privatni sektor ima dobre veze diljem zadarske regije, što će suradnjoim s hrvatskim partnerima dodatno proširiti obujam trgovinske razmjene i ulaganja između dviju zemalja - istaknuo je počasni konzul Dedaj.

image
Otvaranje počasnog konzulata Republike Albanije u Zadru
Mišel Kalajžić

- Kao počasni konzul Republike Albanije u Zadru s velikom željom i spremnošću uložit ću sve svoje vještine i znanje u promoviranju svoje države, te nastavljanju razvijanja i jačanja odnosa Hrvatske i Albanije. Dugo sam se premišljao o prihvaćanju ovako važne funkcije i uloge počasnog konzula. Sama titula počasnog konzula nosi u sebi riječ, čast", riječ koja u albanskoj kulturi ima veliku težinu. Riječ čast koja je za nas Albance jednaka čak samom životu. Prihvatio sam čast, prihvatio sam život, te odlučio u vrijeme kada se cijeli svijet suočava s mnogobrojnim izazovima, usmjeriti svoju energiju, zajedno sa svim ostalim Albancima, ovdje u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, prema izgradnji i promociji prijateljskih mostova.

Počasni konzulat Republike Albanije u gradu Zadru bit će u funkciji i službi albanskih gradana u Zadru i Zadarskoj županiji. Počasni konzulat bit će još jedna adresa za sve Albance grada Zadra i Zadarske županije - znanstvenike, umjetnike, sportaše, poslovne ljude, radnike i sve koje zanima kulturna, gospodarska, te trgovinska suradnja između Hrvatske i Albanije - zaključio je Dedaj.

23. travanj 2024 10:42