StoryEditorOCM
4 kantunaUNATOČ KORONI

U Zadar stigli strani policajci iz Austrije, Mađarske i Poljske koji će pomagati hrvatskim kolegama: ‘Ne bojimo se virusa, tu se osjećamo sigurno!‘

Piše Iva Ivanac
9. srpnja 2020. - 11:39

Strani policijski službenici će i ove godine, unatoč koroni i poražavajućim turističkim brojkama, dati svoj doprinos u turističkoj sezoni zadarskim policajcima. Projekt Sigurne turističke sezone provodi se još od 2006. godine, a strani policijski službenici su od velike pomoći hrvatskim policajcima.

- Prve godine su u projektu sudjelovala samo četiri policajca iz Mađarske, a tijekom godina su brojne europske, ali i azijske zemlje prepoznale vrijednost projekta tako da je do sada sudjelovalo ukupno 805 službenika iz 19 zemalja svijeta, kazao je Božidar Budiša voditelj službe policije PU zadarske dodajući kako će se o sigurnosti stranih turista ovo ljeto na zadarskom području brinuti šest policajaca iz četiri europske zemlje.

Hrvatskim kolegama u srpnju će pomagati austrijski policijski službenik Andre Cegur, kojeg će u kolovozu zamijeniti Gerhard Kaltenberger. Mađarska policijska službenica Maria Gajdos će u srpnju pomagati našim policajcima, a u kolovozu će je zamijeniti Andras Ivankovics, dok će poljski policajac Mikolaj Wawruszczak u Zadru boraviti dva mjeseca. Dolazak slovenskog policijskog službenika Franca Krančića očekuje se sredinom srpnja.

- Nije me strah koronavirusa, u Hrvatskoj se osjećam sigurno. Kada smo došli u vašu državu, svi smo napravili testove i negativni smo. Drago mi je da mogu pomoći svojim kolegama u Hrvatskoj. Najčešća pitanja i probleme na koje nailaze mađarski turisti su problemi s parkingom, ali i prometnim nesrećama. Kazala je policajka Maria Gajdos dodajući kako imaju i službeni broj telefona na koji ih mađarski turisti mogu nazvati u bilo koje doba dana ili noći.

Strani policajci u svojim će odorama svakodnevno patrolirati s hrvatskim službenicima te im pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova, a posebice kada je u pitanju jezična barijera.

15. travanj 2024 09:40