StoryEditorOCM
4 kantunaGORUĆI PROBLEM

U Zadar stiže 11 mladih doktora kao pojačanje za sezonu, ali dugoročno rješenje su liječnici iz regije! Pet ih već radi, iskustva su odlična

Piše Ana Vučetić Škrbić
10. srpnja 2024. - 21:21

Zdravstveni sustav Zadarske županije za ovu će ljetnu sezonu dobiti pojačanje od 11 mladih liječnika! Jedan dio njih popunit će prazne ambulante obiteljske medicine, a drugi dolaze kao pojačanje timove hitne medicinske pomoći u turističkim središtima, prije svega Pagu i Biogradu. Njihov smještaj s 500 eura mjesečno subvencionira Zadarska županija, što je jedna od mjera s kojom se krenulo među prvima u Hrvatskoj kako bi se uspjelo privući mlade liječnike kojih u ovom sustavu ljetnih ispostava ambulanti i hitne kronično fali.

- Dobra je vijest da su sve smjene pokrivene, ali novi liječnici koji dolaze rasteretit će kolege u turističkim središtima gdje u ljetnim mjesecima imamo devet ispostava. Već godinama se borimo s istim problemom, predlažemo niz rješenja kako bi se na vrijeme osigurali s dovoljnim brojem liječnika za sezonu, ali činjenica je da njih kronično fali. Zato već nekoliko godina inzistiramo da Ministarstvo u sezoni pojača timove liječnicima iz unutrašnjosti kojima je ljeti sigurno manji pritisak. Ako im se ponudi smještaj gdje sa sobom mogu dovesti i obitelj, to je sigurno model koji bi mnogima od njih bio prihvatljiv.

Isto tako, jedinice lokalne samopurave dužne su na svom području organizirati zdravstenu zaštitu, mi smo spremni dati prostor i pomoći u svakom pogledu ukoliko pronađu liječnika koji je voljan doći raditi. Neke su jedinice po tom pitanju vrlo aktivne, a neke, na žalost, poduzimaju malo i ništa. Na nadavnom sastanku s načelnicima i gradonačelnicima razgovarali smo s njima da pomognu promaći smještaj liječnicima jer je tijekom ljeta teže pronaću stalni smještaj na duže vrijeme - kaže županijski pročelnik za zdravstvo, dr. Marko Kolega ističući i dobre primjere suradnje s liječnicima iz unutrašnjosti. U Novalju na Pagu, naime, već godinama dolaze liječnici iz Krapine.

- Poduzimamo sve što možemo, ali, s druge strane, uzmite u obzir činjenicu da je devet liječnika iz Hitne otišlo na specijalizaciju. To nije brojka koja se tek tako može kompenzirati u sustavu koji u startu ima 30 posto liječnika manje. Zato smo, pripremajući sezonu, obišli sve dane medicinskih fakulteta i odradili pozivanje mladih liječnika u Zadarsku županiju. Pozitivnu prevagu donijela je odluka o subvencioniranju smještaja, a radimo i na novim poticajima koji će sigurno dati rezultata da mlade ljude privučemo u našu sredinu - kaže pročelnik Kolega.

Liječnici iz Makedonije

U zdravstvenom sustavu Zadarske županije već radi pet makedonskih liječnika koji su se izvrsno snašli na novim radnim mjestima u obiteljskoj i hitnoj medicini. Svi imaju iskustva, jezična i kulturološka barijera minimalna je, a Hrvatska je njima vrlo prihvatljiva radna sredina. Mogu li ovakvi primjeri biti češći, pitamo pročelnika Kolegu. 

- Svakako, i već radimo na tome. Plan nam je da se dogodine predstavimo na Medicinskom fakultetu u Skopju i pokažemo makedonskim liječnicima što im možemo ponuditi ovdje. Ali, svoj dio posla mora odraditi i birokracija koja kod nostrifikacija diploma treba biti puno blaža - kaže Kolega. 

16. rujan 2024 14:49