StoryEditorOCM
4 kantunaU LISTOPADU

U zadarski Zavod za javno zdravstvo stižu ‘dva u jedan‘ testovi koji će otkrivati koronu i gripu, ali i brzi testovi gotovi za nekoliko minuta

Piše Iva Ivanac
23. kolovoza 2020. - 20:03

Zadarski Zavod za javno zdravstvo, koji dnevno obrađuje dvjestotinjak testova na COVID-19, uskoro će dobiti testove koji će u jednom brisu i jednom testu detektirati boluje li netko od koronavirusa ili pak od gripe, čija se sezona opasno približava.

– Testovi koji nam stižu u listopadu i koji u jednom brisu kod pacijenta otkrivaju koronavirus ili gripu svima će biti od velike koristi, pogotovo jer je sezona gripe pred vratima. Testovi bi u Zadarsku županiju uskoro trebali doći iz Zagreba, a vjerujem da s njihovim nabavljanjem nećemo imati problema – kazao je Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u Zadru, dodajući kako će u Zadru, također u listopadu, početi provedba brzih testova na COVID-19 koji u samo nekoliko minuta daju rezultate. Brzi testovi i aparati uvelike će pomoći u zaustavljanju širenja koronavirusa.

Uređaj za brze testove te reagense nabavit će i Opća bolnica Zadar, koja će tako moći bolje štititi bolnički sustav.

Zavod za javno zdravstvo Zadar sada već standardno obavlja dvjestotinjak testova na koronu dnevno, a krajem prošlog tjedna broj testiranja se povećao.

– Velika gužva nastala je jer se uz prioritetna testiranja osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom i osoba kojima je potreban operativni zahvat sada javlja dosta turista. Uz turiste, dosta testiramo i pomorce, a tu su i naši domaći koji moraju putovati u druge zemlje i također moraju imati negativan test. Zbog toga nam se u danom trenutku stvorio veliki broj ljudi te je nastala gužva jer se fizički svima njima ne može brzo uzeti bris i napraviti im testove – kazao je ravnatelj Škrgatić, dodajući kako vjeruje da će krajem ovog tjedna i s odlaskom turista gužva pasti.

– Od ožujka intenzivno radimo, a moram napomenuti da se u Zavodu ne obavljaju samo testiranja na koronavirus, nego se i dalje radi standardna virusologija. Zato moram zahvaliti svim djelatnicima koji već šest mjeseci svaki dan intenzivno rade u dvije smjene – zaključio je ravnatelj Škrgatić.

Kolika će biti cijena testova koji detektiraju COVID-19 i gripu te brzih testova, ovisi o HZZO-u i Ministarstvu zdravlja, koji uskoro trebaju odrediti cijene i načine korištenja usluge.

15. travanj 2024 15:39