StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA MJESTA PANICI

U zadarskoj bolnici kod 33-godišnjaka potvrđen slučaj "mišje groznice", sumnja se da zarazu ima još jedan pacijent

Piše Zadarski.hr
11. lipnja 2021. - 18:32
Zadar, 270320 Situacija s pandemijom koronavirusa u Zadru posebno je teska u Opcoj bolnii gdje je u samoizolaciji trenutno 24 doktora i 28 medicinskih sestara.Luka Gerlanc/Cropix

U Općoj bolnici Zadar zabilježen je slučaj mišje groznice kod 33-godišnjeg pacijenta iz Zadra, potvrdio nam je ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina.

Pacijent je hospitaliziran prije pet dana i prolazi kroz posebnu terapiju, a dr. Čulina nas uvjerava kako nema mjesta panici jer se mišja groznica ne može prenositi s čovjeka na čovjeka.

Naime, „mišja groznica“ ili hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom (HGBS) virusna je bolest kojom se ljudi zaraze u izravnom kontaktu s glodavcima ili njihovim izlučevinama.

Na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar navode kako inkubacija bolesti traje tjedan do dva, a bolest se manifestira naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, probavnim smetnjama, a u težim slučajevima oštećenjem bubrežne funkcije te pojavom krvarenja po koži i sluznicama.

- Nije neuobičajeno da se u ovom periodu godine, svibnju i lipnju, pojave slučajevi „mišje groznice“. U Hrvatskoj je bolest prisutna pretežno u kontinentalnim područjima, kao što su Gorski kotar i Lika, ističe ravnatelj Čulina. Kako doznajemo, 33-godišnji Zadranin se najvjerojatnije zarazio u Zadru jer posljednjih nekoliko tjedana nije putovao izvan grada. 

Ravnatelj zadarske bolnice dodaje kako je u OB Zadar hospitaliziran još jedan pacijent za kojeg sumnjaju da ima “mišju groznicu”.

- Rezultate nalaza znat ćemo tek idući tjedan. Naime, uzroci pacijenata se šalju u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagreb, a potrebno ih je čekati nekoliko dana, kazao je ravnatelj Čulina dodajući kako su 33-godišnjem pacijentu, kod kojeg je potvrđena "mišja groznica", nalazi zasada dobri. 

Do zaraze ovom bolesti može doći unošenjem uzročnika kroz usta putem nečistih ruku, kontaminirane hrane i pića, udisanjem prašine onečišćene izlučevinama zaraženih životinja, izravnim kontaktom putem oštećene kože ili sluznica te ugrizom inficirane životinje.

U Hrvatskoj je u prvih pet mjeseci zabilježeno čak 70 slučajeva ove opasne zaraze što je veliko povećanje u odnosu na prošlu godinu kada su na području cijele države bila zabilježena samo tri slučaja. Broj oboljelih od "mišje groznice" povećao se i u Sloveniji gdje su tamošnji liječnici dosada zabilježili preko 200 slučajeva groznice. 

25. travanj 2024 02:12