StoryEditorOCM
4 kantunaDOZNAJEMO

U Zadru će se graditi nova zgrada Doma zdravlja! Evo koje su potencijale lokacije i koji bi sadržaji tamo trebali biti smješteni

Piše Ana Vučetić Škrbić
10. siječnja 2023. - 21:37

Preopterećen bolnički sustav i nova zdravstvena reforma koja u fokus ponovno vraća zaboravljene domove zdravlja u Zadarskoj županiji rezlultirat će sasvim konkretnim projektom. U Zadru će se graditi nova zgrada Doma zdravlja koja bi trebala na jednom mjestu objediniti sve najvažnije segmetne primarne zdravstvene zaštite, uključujući i dijagnostiku. Velik je to iskorak u odnosu na sadašnju organizaciju doma zdravlja koji trenutno, de facto, funkcionira samo kao upravna jedinica. Upravo ovih dana traju sastanci o sadržajima odnosno ambulantama koje bi bile smještene na toj, novoj, lokaciji.

- Prvotna je ideja bila da sve ambulante obiteljske medicine budu na jednom mjestu, ali to se pokazalo teško izvedivim iz više praktičnih razloga. No, zato sve stomatološke ambulante, njih 16 koje su sada u Medulićevoj ulici na Poluotoku, mogu biti u novoj zgradi. Ipak, najveći naglasak nam je na onome što je usko grlo u bolnici: dijagnostika. Nema razloga da se u toj zgradi ne nalazi cjelokupna dijagnostika s rentgenom, CT-om, mamografom, pa i magnetskom rezonacom. Ako ga imaju privatne poliklinike po gradu, nema razloga da nemamo dom zdravlja s takvom opremom. Zašto se redoviti kardiološki ili gastroenterološki pregledi ne bi radili u Domu zdravlja umjesto u bolnici? Kad bi sustav profunkcionirao na takav način, to bi značajno ojačalo primarnu zdravstvenu zaštitu te posljedično rasteretilo bolnice. Rješenje najvećeg dijela sekundarne zdravstvene zaštite leži u jačanju primarne - kaže pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije, dr. Marko Kolega, kojemu će ovaj projekt biti jedan od prioriteta.

Osim sadržaja, koji će se zajednički usuglasiti između zadarske bolnice i Doma zdravlja, trenutno najvažnije pitanje jest lokacija za novu zgradu. Procjene su kako bi zemljište između osam i deset tisuća kvadrata zadovoljilo sve uvjete, iako sama zgrada tlocrtno neće biti te površine već katnica na tri etaže sa otprilike tri tisuće kvadrata.

- Dvije potencijalne lokacije su u samom gradu: sjeverni dio vojarne Franka Lisice te obližnje zemljište iznad Druge policijske postaje gdje je sada veliki parking. Druga pozicija je Bili brig, a treća Crno. To više nisu udaljene točke izvan grada kao nekad već lokacije gdje možete pristupiti bez velike gužve, traženja parkinga, pogotovo što u Dom zdravlja u pravilu ne dolazite zbog hitnoće nego na svoj dogovoreni termin. Treba u obzir uzeti i migracije jer sve više ljudi odlazi iz centra grada, ali i činjenicu da je to projekt koji radite za narednih 20 do 30 godina. Jasno, prioritet nam je naći zemljište koje je u vlasništu grada, županije ili države s odgovarajućim prostornim uvjetima - kaže pročelnik Kolega. 

06. svibanj 2024 17:43