StoryEditorOCM
4 kantunaDOZNAJEMO NA SVEUČILIŠTU

U Zadru nema uvođenja posebnog studija rodne ravnopravnosti, evo što nam je rektor Faričić odgovorio na tu temu

Piše A. V. Š.
22. srpnja 2024. - 20:17

Do kuda je Sveučilište u Zadru stiglo s pokretanjem rodnih studija i kako je zamišljeno njihovo izvođenje?  Ovo pitanje postavili smo rektoru Sveučilišta u Zadru,  prof. dr. sc. Josipu Faričiću.

Naime, od 2022. sveučilišta zemalja članica Europske unije ne mogu dobiti novac iz najvećeg EU programa za istraživanje i inovacije, Horizon Europe (Obzor Europa), bez strateške orijentacije rodnoj ravnopravnosti.

Hrvatska sveučilišta, na tom tragu, moraju imati planove rodne ravnopravnosti koji moraju uključivati jasne politike uvrštavanja rodne ravnopravnosti u učenje, poučavanje i istraživanje. Svih devet hrvatskih javnih sveučilišta takve su planove usvojili 2022. ili 2023. godine. Među njima je i zadarsko sveučilište. Evo što nam je rektor odgovorio:

- Sveučilište u Zadru je posvećeno holističkom poimanju dostojanstva svake ljudske osobe i njegovanju ravnopravnosti bez obzira na razlike po bilo kojoj osnovi. Godine 2022. usvojilo je odgovarajući dokument na hrvatskom i na engleskom jeziku: "Plan ravnopravnosti spolova Sveučilišta u Zadru 2022. – 2026". U tom su dokumentu uključene politike uvrštavanja rodne ravnopravnosti u učenje, poučavanje i istraživanje, što ne podrazumijeva pokretanje novoga studijskog programa- kaže rektor Faričić.  Iz njegovog odgovora je jasno kako otvaranja novih, posebnih programa neće biti već će se sve teme rodne ravnopravnosti obrađivati kroz već postojeće kolegije.

 

07. rujan 2024 22:37