StoryEditorOCM
4 kantuna‘NISI KRIVA‘

U Zadru održan marš povodom Dana žena: Prava imamo samo na papiru! Ako već institucije ne rade svoj posao, mi smo tu da ukažemo na probleme!

Piše Iva Ivanac
8. ožujka 2020. - 19:00
Zadar, 080320. Clanovi kluba studenata sociologije Antifjaka na Sveucilistu u Zadru organizirali su na Trgu pet bunara Mars - Dan zena Zadar.Jure Miskovic/HANZA MEDIA

" Borba ima smisla samo ako smo skupa u njoj, žena, majka, radnica", "on faca, ona štraca", "dan žena je povijesni dan borbe i otpora", "nismo se rodile da budemo sluge" i "nisi kriva" samo su neki natpisi na transparentima koje su u nedjelju nosile žene, ali i muškarci u maršu održanom povodom Dana žena u Zadru. 

Marša za Dan žena u Zadru započeo je okupljanjem sudionika na Trgu pet bunara, a kolona je krenula preko zadarske rive, Kalelarge i završila na Narodnom trgu gdje su organizatorice Marša, iz udruge KSS Antifjaka, govorile o brojnim problemima s kojima se žene i danas suočavaju. 

- Ovim maršom prvenstveno želimo odati počast brojnim ženama koje su se kroz prošlost borile za osnovna prava žena kao što su pravo glasa i pravo na obrazovanje. Međutim, mi danas, kao što možemo vidjeti iz različitih situacija, imamo još uvijek prava samo na papiru, kazala nam je Marija Jerončić, jedna od članica KSS Antifjake dodajući kako prosvjedom podsjećaju na radnice koje su i dalje diskriminirane na tržištu rada, koje i dalje rade najčešće na ugovorima na neodređeno, ili pola radnog vremena, uzimaju bolovanja zbog djece i rodiljni dopust zbog čega kasnije imaju manje plaće i mirovine te manju mogućnost napredovanja. 

Na Narodnom trgu članice Antifjake govorile su i o majčinstvu, ali i o majkama njegovateljicama koje su u potpunosti degradirane jer umjesto da primaju punu plaću one dobivaju socijalnu naknadu od 2500 tisuće kuna na cjelodnevni i cjelonoćni rad.

- Sve se priče mogu nadovezati i uz zadarsko područje. Prošle godine su se radnice poznate tvornice pobunile jer su odbile primiti ruže za Dan žena zbog toga što nemaju jednake plaće kao njihovi kolege, a imaju isti radni staž. U Zadru se dogodilo i to da je na tisuće žena ostalo bez ginekološke skrbi, a zadarski slučajevi nasilja nad ženama poznati su u cijeloj Hrvatskoj. No, nije samo u Zadru tako već u cijeloj državi, govori Jerončić dodajući kako pomaci u našem društvu ipak postoje. 

- Pomaci postoje i promjene dolazi, ali sporo. Ovim maršom također želimo poručiti to da ako već institucije ne žele raditi svoj posao, barem smo mi tu da ukazujemo na probleme, a time i stvaramo sigurnije okruženje za žene, zaključila je Jerončić. 

 

19. travanj 2024 13:25