StoryEditor
4 kantunaISKLJUČENA JAVNOST

U Zadru počelo suđenje sedmorici mladića za grupno silovanje i seksualno iživljavanje nad maloljetnicom. U sudnici su se svi pojavili te majka žrtve

Piše IN/BS
31. ožujka 2021. - 10:57
U Zadru počelo suđenje protiv pet okrivljenika i dva maloljetnika iz okolice ZadraCropix

Pred sudskim vijećem Županijskog suda za mladež u Zadru je u srijedu počelo suđenje sedmorici mladića iz okolice Zadra koje se tereti da su od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihovog mjesta.

Na prijedlog zastupnika optužbe, zamjenika Županijskog državnog odvjetnika Denisa Sokola, predsjednica sudskog vijeća sutkinja Sandra Radanović, raspravu je do kraja zatvorila za javnost, radi zaštite osobnog i obiteljskog života žrtve, ali i optuženih maloljetnika, te zbog specifičnosti kaznenog djela silovanja, koje duboko zadire u privatnost žrtve i počinitelja. Prijedlog županijskog državnog odvjetništva o zatvaranju rasprave za javnost podržali su i branitelji okrivljenika.

U srijedu su se u sudnici pojavili svi optuženici i njihovi odvjetnici, dok je pravna zastupnica žrtve, odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić iz Zagreba, svoj izostanak opravdala, kao i djelatnici Centra za socijalnu skrb. Početku suđenja prisustvovala je samo majka oštećene djevojke.

U vrijeme počinjenja kaznenih dijela koje im se stavljaju na teret, trojica mladića su bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici a dvoje maloljetnici. Početkom suđenja, samo je jedan od njih još uvijek maloljetan. 

Optužnica protiv sedmorice okrivljenika iz okolice Zadra podignuta je 6. svibnja 2020., a potvrđena je u prosincu prošle godine. 

Sedmorka je optužena za počinjenje više teških kaznenih djela protiv spolne slobode. Optuženi su za počinjenje jednog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode, više kaznenih djela bludnih radnji i dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju, sve na štetu djeteta.

Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom, čime su ucjenjivali djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Obrana je tražila izuzimanje tih snimki kao nezakonitih, no Vrhovni sud RH je taj zahtjev odbio kao neosnovan.  

Mladići su najprije bili pušteni pa vraćeni u istražni zatvor.

Na odluku suca istrage Ivana Markovića koji je tada osumnjičene za zlostavljanje 15-godišnjakinje pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, žalilo se Županijsko državno odvjetništvo u Zadru tražeći da se mjere zamijene istražnim zatvorom.

Sudac je tada zatražio policijsku zaštitu zbog prijetnji koje je dobivao, a širom Hrvatske zbog puštanja mladića buknuli su javni prosvjedi građana. 

27. srpanj 2021 12:42