StoryEditorOCM
4 kantunaBIT ĆE ŽIVAHNIJE

U Zadru se sutra otvara bazen, učenici kreću na nastavu, ali... Roditelji: "To je totalna katastrofa. Naša djeca su žrtve eksperimentiranja Stožera!"

Piše Lada Burčul
31. siječnja 2021. - 09:46

U Zadru će od ponedjeljka biti živahnije – otvara se bazen na Višnjiku za sve udruge i klubove, ali i za građane koji tamo rekreativno plivaju. U ponedjeljak će se također u Zadru, kao i u cijeloj Zadarskoj županiji, na nastavu vratiti svi učenici viših razreda osnovnih škola, kao i maturanti.

Jedini koji ostaju kući na on-line nastavi su srednjoškolci prvih, drugih i trećih razreda.

- To je totalna katastrofa. Naša djeca su žrtve eksperimentiranja Stožera i njihovih mjera. Moj sin, učenik trećeg razreda srednje škole, je mjesecima „van događaja“, sam kaže da je on-line nastava katastrofa i da, iako rješava zadatke i sudjeluje u svemu što je potrebno, ima osjećaj da se uopće ne školuje. I sad se svi od 1. veljače vraćaju na nastavu, a srednjoškolci, osim maturanata, od toga su izuzeti. Što će se time postići? Znanje im je već sad katastrofalno i bojim se da se već može govoriti o nenadoknadivom gubitku – kaže otac učenika trećeg razreda zadarske srednje škole, čiji su podaci poznati redakciji.

Majka učenice šestog razreda osnovne škole kaže da nije ni bilo normalno da niži razredi prije dva tjedna krenu u školu, a viši ostanu kući.

- To je baš eksperimentiranje, da vide kako će biti. U mnogim obiteljima ima dvoje ili više školske djece i što se postiglo time da jedno dijete ide u školu, a drugo ne? Dok su se brojke zaraženih izražavale u tisućama, djeca su nam išla u školu, a sada, kada su brojke tek trocifrene, djecu su nam sve do 1. veljače ostavili kući. Svaka čast nastavnicima i njihovom trudu, ali to nije učenje niti školovanje. Pozdravljam odluku da i viši razredi krenu na nastavu, ali isto tako u školu treba pustiti i srednjoškolce – kaže majka dviju djevojčica, upozoravajući i na psihičke posljedice koje trpe mladi ljudi u adolescentskoj dobi. Njima je potrebno druženje, interakcija, imat ćemo puno veću štetu ako se nastavi njih izolirati, jer nije znanje jedini kriterij uspješnog razvoja, istaknula je.

Ravnatelji, međutim, ne smatraju da Stožer s učenicima „eksperimentira“, već da su upravo srednjoškolci, s izuzetkom maturanata, s razlogom ostali na modelu on-line nastave.

- Od 630 učenika naše škole, gotovo 400 su putnici iz okolnih mjesta. Tako je u srednjim školama, pogotovo strukovnim. I problem, to treba uvijek naglasiti, nije u školi. Mi se ovdje dobro možemo organizirati, ali problem s njima je sve ono izvan škole – kaže Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.

- Samo mojih učenika koji dva puta dnevno mijenjaju dva autobusa je 400, a gdje su još sve ostale srednje škole? Oni prigradskim autobusima dolaze na kolodvor, tamo se druže, to je dob od 15, 16, 17 godina. Na kolodvoru tako čekaju lokalni, gradski autobus, u kojem su i građani starije dobi. Taj autobus pred našu školu dođe doslovno pun kao šipak. Stavljanje maski u autobusu da i ne spominjem. Stoga mislim da su epidemiolozi imali razloga odlučiti o nastavi na ovakav način i „eliminirati“ s nastave srednjoškolce, izuzev maturanata – mišljenja je Tomčić, koji je dodao da se učenici, osim u javnom gradskom i prigradskom prijevozu, intenzivno druže i mimo nastave, izvan škole, za što još uvijek neće imati priliku.

- Epidemiolozi su oprezni. Svi znamo da je najmanji problem srednjoškolce držati pod nadzorom samo u školskoj zgradi – zaključio je Tomčić.

Šef Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković istaknuo je da je ovakav način održavanja nastave od 1. veljače odluka Stožera, ali da su ravnatelji imali pravo odlučivati i drugačije.

- Stožer je dao preporuku da se nastava ovako organizira, osnovne škole po modelu A, srednje po modelu B osim maturanata zbog upisivanja na fakultete. Sve osnovne i srednje škole su to prihvatile, s tim što su ravnatelji imali mogućnost da, zbog specifičnosti svake škole, daju i drugačije prijedloge. Nitko se, međutim, nije javio – rekao je Vicković.

18. travanj 2024 02:36