StoryEditorOCM
4 kantunaKAMEN TEMELJAC

"U Zadru smo izgradili 436 POS-ovih stanova, danas polažemo kamen temeljac za još stotinu"

Piše Lada Burčul
5. ožujka 2021. - 13:07

- U Zadru smo već napravili 436 stanova iz programa poticane stanogradnje, a danas polažemo kamen temeljac za izgradnju još 100 stanova. Zgrada će imati sedam etaža, uz podrum i prizemlje imat će pet katova, a procjenjujemo da će cijena četvornog metra za kupnju stanu iznositi 1215 eura – kazao je u petak na lokaciji Crvene kuće u Zadru čelni čovjek Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Dragan Hristov.

On je dodao da cijela investicija košta 64 milijuna kuna, a da država participira sa 19 milijuna kuna iz POS programa. Zgrada, koja će ukupno imati 6900 kvadrata, bit će sagrađena za 600 kalendarskih dana, podvukao je Hristov, koji je u temelje, zajedno sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem i županom Božidarom Longinom ubacio potpisanu povelju o izgradnji nove POS-ove zgrade u Zadru.

Za ove stanove već postoji lista u gradskoj upravi, no ona će se revidirati, najavio je gradonačelnik Dukić.

- Na listi su 204 imena, no sve će biti revidirano i pitanje je koliko će ih ostati. Za stanove u ovoj zgradi nije predviđeno da idu u najam, no to je plan već za slijedeći POS-ov projekt u Zadru. Za mlade obitelji koje ne mogu ući u veliki kredit to je vrlo važno, plaćati samo najam, a kasnije sve što plate ulazi u cijenu otkupa – rekao je Dukić, koji je najavio da će Grad osigurati i zemljišta za gradnju kuća za mlade obitelji.

- U fokusu nam je da mladi ne odu iz Zadra. Stambeno pitanje tu je presudno, mi ni sa POS-ovim stanovima nećemo stati, a za zapošljavanje će veliku ulogu imati razvoj Gospodarske zone Crno – rekao je Dukić.

Nekretnina na kojoj će se graditi nova POS-ova stambena zgrada je bila u vlasništvu države, o čemu je na svečanosti polaganja kamena temeljca govorio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

- Išlo je vrlo lako, zemljište je osigurala Vlada RH i vrlo brzo smo ga predali u portfelj APN-a. POS-ovi projekti idu dalje, tu ne stajemo unatoč nedaćama koje su donijeli potresi, covid kriza i usporavanje gospodarstva. Vlada je za subvencije za ovu vrstu izgradnje osigurala 50 milijuna kuna, te isti iznos i za naredno dvogodišnje razdoblje. Poruka mladima je jasna. Napominjem da će se moći plaćati i dugoročni najam, ako mlada obitelj nema odmah novac za kupnju stana, tako će biti kod svih narednih gradnji  – podvukao je ministar Horvat.

Crvene kuće u Zadru će novom zgradom postati velika cjelina, no još uvijek se čeka izgradnja vrtića i škole. Njihovu gradnju u petak je, ne precizirajući rokove, najavio gradonačelnik Dukić, dok je župan Božidar Longin apostrofirao nužnost stambenog zbrinjavanja mladih ljudi, kako bi ih se potaknulo na ostanak, život i rad u Zadru.    

24. travanj 2024 22:08