StoryEditorOCM
4 kantunaPOGLEDAJTE, POSLA IMA!

U Županiji tehničke preglede mogu raditi psiholozi, zamjenik pročelnika za gospodarstvo može biti glumac ili slikar, u EU fondove idu teolozi...

Piše L.B.
30. lipnja 2022. - 11:08

Zamjenici pročelnika za gospodarstvo i turizam u Zadarskoj županiji mogu po struci biti glumci ili slikari. 

Voditelji Odsjeka za EU fondove u Županiji mogu po struci biti teolozi ili kineziolozi. 

Uporabne dozvole u nadležnom županijskom Odjelu može izdavati socijalni pedagog ili psihologinja. Osim što mogu izdavati uporabne dozvole, psiholozi su ovlašteni i da vode tehničke preglede.

Ovakve je, točne zaključke, navela esdepeova županijska vijećnica Vedrana Mišković, koja je citirala Plan za prijem u službu u Županiji, objavljen u Službenom glasniku.

- Prema novom Planu, u upravna tijela umjesto 17 izvršitelja, kako je prvotno bilo predviđeno, bit će primljena ukupno 23 izvršitelja. Ovdje se radi o povećanju plana za više od 30 posto zaposlenih službenika. Ali ono što je puno više privuklo moju pozornost je kriterij struke koja se za navedena radna mjesta traži. Za višeg referenta u Odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, koji 80 posto svog radnog vremena izrađuje nacrte, rješenja i ostale akte prostornog uređenja, propisani su uvjeti kod zapošljavanja da mora biti sveučilišni prvostupnik struke ili stručni prvostupnik tehničke, društvene, humanističke struke ili interdisciplinanog područja znanosti. Lako je, dakle, zamisliti situaciju da nam socijalni pedagog ili psihologinja vodi tehnički pregled i izdaje uporabnu dozvolu - kazala je, na sjednici Županijske skupštine u srijedu, vijećnica Mišković.

- Slično je u Odsjeku za EU fondove: zašto bi voditelj tog odsjeka bio magistar ekonomije ili prava kad to, prema Pravilniku o sistematizaciji i ovoj dopuni, mogu biti kineziolog ili teologinja? Ili, zašto zamjenik ili zamjenica pročelnika za gospodarstvo i turizam ne mogu biti diplomirana glumica ili slikar ako to bez problema mogu biti pedagog i nastavnica likovnog odgoja? Čemu služi ovakva sistematizacija? - pitala je Mišković, zaključivši da upravo ovakvim uvjetima pri zapošljavanju "pokazujemo da su znanje i struka nevažni."

- Naraštajima koji dolaze ovim poručujemo da trebaju upisivati studije koje je najlakše završiti, po mogućnosti bez učenja, ionako je svejedno, samo trebaš biti dobro umrežen. Zbog ovakvih stvari nam i odlaze najbolji - ustvrdila je Mišković.

image

Vijećnica Vedrana Mišković

Luka Gerlanc/Cropix

Župan Božidar Longin obrazložio je da su izmjene kriterija za zapošljavanje donesene stoga što se događa da se na natječaje nitko ne javlja.

- Arhitekte, na primjer, ne možemo dobiti, tri puta smo ponavljali natječaj. Zato smo izmijenili uvjete - objasnio je župan.

31. ožujak 2023 01:29