StoryEditorOCM
4 kantunaMUČITELJI ŽIVOTINJA

Volonterka: "Ne mogu pojmiti da netko možete mačke gađati samostrelom". Pobio pet pijetlova jer su kukurikali rano ujutro. Prijavite svako ubijanje!

Piše Mišel Kalajžić
25. veljače 2021. - 15:24

Strašni slučajevi usmrćenja domaćih životinja u Sukošanu i Poličniku zgrozili su Zadar. Policija je u Sukošanu privela 54-godišnjaka koji se sadistički iživljavao na mačkama – samostrelom. Njega se sumnjiči da je na području Sukošana 22. veljače usmrtio jednu mačku samostrelom, a 23. veljače drugu mačku ozlijedio također pucanjem iz samostrela, koji mu je oduzet. Policija je slučaj vrlo brzo riješila s obzirom da nisu poznati vlasnici mačaka i uspjela je razotkriti serijskog mučitelja mačaka u Ulici Svetog Martina u Sukošanu, čime je vjerojatno spasila ostale mačke mučne i polagane smrti.

image
Prostrijeljene mačke u Sukošanu
Facebook

Jedna je teško ozlijeđena mačka prevezena u Veterinarsku ambulantu Puntamika kod dr. Marina Mirčete gdje je nažalost od zadobivenih ozljeda uginula. Druga prostrijeljena mačka dan kasnije imala je više sreće pa je u Veterinarskoj ambulanti dr. Josipa Mustaća operirana i spašena.

Istovremeno je policija razriješila i drugi slučaj mučenja i usmrćenja životinja. U Poličniku, u Ulici 7. domobranske pukovnije provedeno je kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči da je u posljednjih pet mjeseci pucanjem iz zračne puške usmrtio pet pijetlova. Prema svemu sudeći to je činio jer su mu – kukurikali rano ujutro, pa ih je ušutkavao na brutalan način – usmrćivanjem zračnom puškom.

image
Prostrijeljene mačke u Sukošanu
Facebook

Kod njega je pronađena i oduzeta zračna puška i streljivo, koje legalno posjeduje, dok za samostrel kod počinitelja iz Sukošana ne treba dozvola jer se radi o oružju iz kategorije D, za koje nije potrebna prijava. Protiv obojice osumnjičenih se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog ubijanja ili mučenja životinja.

Razgovarali smo s gospođom koja je željela ostati anonimna, a koja je na svoje zaprepaštenje otkrila prostrijeljenu mačku u Sukošanu. I sama ima mačku za kućnog ljubimca, pa joj je bilo žao ranjene mace i obratila se jednoj volonterki za koju je znala da surađuje s udrugama za zaštitu životinja. Nekoliko je djevojaka došlo i uspjele su uhvatiti prostrijeljenu mačku. Zamolili su gospođu da ih preveze s ranjenim mačkom do veterinarske ambulante u Zadru na Boriku što je i učinila.

- Bilo mi je strašno kad sam vidjela jadnu mačku. Ne mogu pojmiti da netko možete takvo što činiti. Ne znam niti čija je to mačka, ali bilo mi je žao kad sam je vidjela da hoda i muči se onako prostrijeljena. Nakon što smo je odvezli kod veterinara, ja sam se vratila kući i drago mi je što je spašena – kazala nam je ljubazna gospođa.

Djevojkama okupljenim u Udrugu koja skrbi nad napuštenim uličnim mačkama pod nazivom UKV (uhvati, kastriraj, vrati), poslali smo poruke se željom da ih kontaktiramo, ali se još nisu javile. Na svom facebook profilu objavile su užasne fotografije prostrijeljenih mačaka od kojih je jedna nažalost uginula, dok je mačak kojega su prozvale Micko uspio preživjeti. Fotografije najviše govore o monstruoznosti počinitelja koji se na takav način iživljava nad nemoćnim bićima koje također imaju pravo na život.

image
Prostrijeljene mačke u Sukošanu
Facebook

- Svi ste čuli i vidjeli kako netko po Sukošanu samostrelom ozlijeđuje mačke. Jučer je jedna ubijena, na sreću on je prošao s lakšim ozljedama. Tko zna koliko ih je ubijeno, a da se ne zna. Sve je prijavljeno policiji i nadamo se da će se monstrum pronaći. Danas smo bili u ambulanti, te smo zamoljeni da mu pokušamo pronaći privremeni - trajni dom s obzirom da se ipak radi o pitomom mačku. U novi dom dolazi kastriran, čipiran i veterinarski obrađen, te testiran na fiv i felv. Ako ga pak želite uzeti na privremeni smještaj, sve će biti osigurano za njega. Ajmo mu naći dom, mačak je zaista nježan div koji je puno propatio – poručile su volonterke na društvenim mrežama, nakon čega je ubrzo mačak i zbrinut.

- Hvala svima koji su sudjelovali na bilo koji način da se sadist uhvati. Sad se nadamo da će biti kažnjen onako kako je u zakonu predviđeno. Prijavljujte svako zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinje. Samo tako se stvari mijenjaju. Djelujte – poručile su volonterke.

Razgovarali smo s veterinarom Marinom Mirčetom kod kojega je prvoga dana donesena teško probodena maca.

- Nažalost nije joj bilo pomoći jer je bila probodena kroz tijelo i zahvaćeni su bili vitalni organi. Uspjeli smo je nakratko reanimirati, malo je prodisala, ali je ubrzo nakon toga izdahnula. Mačak je dan kasnije bolje prošao jer mu je, iako je bio proboden u vrat, strelica samo plitko zahvatila tkivo, pa ga je dr. Mustać uspješno operirao. Moram priznati da se do sada u praksi nisam susretao s ovakvim ozlijeđivanjem životinja samostrelom. Strelica je bila duboko zabijena, s očitom namjerom da se životinja usmrti. Užasno – kazao je dr. Mirčeta.

Treba reći da su se tijekom ovoga tjedna na društvenim mrežama pojavljivale informacije o usmrćivanju mačaka, pa je pitanje ima li još mačaka koje su na sličan način stradale. Zabrinjavajuće je da se nedavno također u Sukošanu dogodio slučaj zlostavljanja psa, kujice Elze, koja je uginula od posljedica izgladnjivanja i zanemarivanja od strane vlasnika. Policija je i u tom slučaju pronašla počinitelja i protiv njega podnijela kaznenu prijavu, tako da se stvari ipak pomiču.

Prema članku 205. kaznenog zakona, tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. S obzirom na učestale primjere sve većeg broja serijskih zlostavljača životinja, otkrivanje i sankcioniranje jedini je način da se monstrumi onemoguće u bolesnim nakanama, a jadne životinje spase od mučenja.

24. travanj 2024 04:35