StoryEditor
4 kantunaPAO ZADARSKI NARKO KAPITALAC NA BILOM BRIGU

Uhvaćeni Josip Živković (37) kod kuće imao 1,3 kg kokaina visoke čistoće vrijednog 1,6 milijuna kuna, a novac od preprodaje ulagao u nekretnine!

Piše Matea Gugić
18. rujna 2019. - 13:50
kokain-180919

Djelatnici zadarske policije pohvalili su se u srijedu uhićenjem najistaknutijeg pojedinca u preprodaju droge na zadarskom području, 37-godišnjeg Josipa Živkovića s Bilog Briga, gdje su mu u ponedjeljak pretresli dom i vozila. S njim je bila privedena još jedna osoba, ali je nakon tog ubrzo puštena.

Prema riječima voditelja službe krim policije Bore Mršića, u koordiniranoj akciji Živković je "pao" s više od kilograma kokaina iznimno visoke čistoće, od 75 do 90 posto, što praktički znači čisti kokain.

- Ovo je uhićenje točka na i višemjesečnih istraživanja provedenih u posljednjih nekoliko mjeseci na području Zadarske županije, u kojima je prijavljen veći broj istaknutih preprodavača kokaina nižeg ranga – istaknuo je Mršić, pojasnivši da se pronađeni kokain za uličnu distribuciju miješao s tzv. punilima za povećanje mase.

- Takav se, razrijeđen, distribuirao u "uličnoj čistoći" koja na ilegalnom zadarskom narko tržištu, iznosi maksimalno do 25 posto. Navedena količina droge koja je zaplijenjena kod 37-godišnjaka predstavlja tako više od tri kilograma kokaina u uličnoj distribuciji čija je cijena minimalno 500 kuna po gramu. To znači da bi se u ovom slučaju ostvarila imovinska korist od milijun i 650 tisuća kuna – naglasio je Mršić te dodao kako je osumnjičeni novac zarađen od prodaje droge investirao u nekretnine na njegovo ime i ime članova obitelji te bliskih osoba. Nekretnine se nalaze na području Bilog briga, riječ je o zgradi s više stanova.

- Značajan je nesrazmjer prijavljenih prihoda i materijalne imovine s kojom raspolažu on i druge osobe, zato ćemo nastaviti surađivati s Ministarstvom financija te ćemo se potruditi oduzeti im sve ilegalno stečene nekretnine - zaključio je Mršić te dodao kako je 2002. godine Živković već bio uhićen radi posjedovanja nekoliko stotina grama marihuane te je zaradio kaznenu prijavu. Od toga dana, do danas, protiv njega nije podnesena ni jedna druga prijava.

Živkoviću zbog prodaji kilograma i 132,6 grama kokaina prijeti od jedne do 12 godina zatvora. U utorak je priveden sucu istrage Županijskog suda u Zadru koji mu je odredio istražni zatvoru u trajanju od mjesec dana.

- S ovom velikom operacijom spašeni su životi. Na ovome nećemo stati, droga ne bira žrtve, nitko nije zaštićen - poručio je na kraju načelnik PU zadarske Anton Dražina.

NA TVRDNJE POLICIJE REAGIRALA ODVJETNICA UHIĆENOG JOSIPA ŽIVKOVIĆA Moj klijent nije novac od navodne prodaje droge ulagao u nekretnine! Evo što je istina...

 

Droga je vjerojatno s istočnog tržišta
Voditelj službe krim policije Bore Mršić pojasnio je kako je pronađeni kokain isključivo bio namijenjen prodaji na zadarskom području.
- Ovaj se kokain ne bi prodavao ni u kojoj drugoj državi, čak ni županiji. Kao i sva droga koja dolazi na ovo naše područje, i ova potječe iz susjednih, istočnih zemalja. Tako da postoji sigurna povezanost Živkovića s tamošnjim krim miljeom – zaključio je Mršić.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 16:12