StoryEditorOCM
4 kantunaPRESPORA PRAVDA

Uhvatilo ih na djelu, a zadarski sud nije mogao rješiti predmet čak šest godina: za sitnu krađu osuđeni devet mjeseci nakon zastare!

Piše Vladimir Urukalo
26. kolovoza 2020. - 09:59

"Ažurnost" hrvatskoga pravosudnog sustava svakodnevno nas neugodno iznenađuje i razumljivo je da rješavanje nekih složenih spisa, poput onih iz sfere gospodarskoga kriminala, a koji broje desetke tisuća stranica, traje godinama.

No, kad se dogodi da sud šest godina nije u stanju riješiti najobičniju krađu aluminijskih ploča, i to još u situaciji kad su lopovi uhvaćeni na djelu, a prvostupanjska presuda se donese tek nakon što je nastupila zastara, kao što je to slučaj s Općinskog suda u Zadru, onda se s pravom postavlja pitanje kako će se rješavati složeniji predmeti.

Moramo istaknuti da je, po podacima aplikacije e-predmet, u ovom postupku suđenje počelo u ožujku 2016. godine, a sutkinja koja je dobila predmet u više je navrata pokušavala osigurati nazočnost okrivljenih preko dovedbenih naloga policiji, pa čak i izdavanjem tjeralica.

Dakle, ODO Zadar je 22. ožujka 2013. godine podnio optužnicu protiv trojice muškaraca koje je policija zatekla 21. svibnja 2012., oko 15 sati, na ograđenom prostoru nekadašnje vojarne Šepurine, koja se nalazi između mjesta Petrčane i Zaton, a koja je u vlasništvu državne Agencije za upravljanje državnom imovinom.

Muškarci su se do bivše vojarne, prema optužnici koja je potvrđena 10. lipnja 2013. godine, dovezli kombijem marke Mercedes zadarskih registracijskih oznaka te su se popeli na krov jednog od nekadašnjih vojnih hangara i ručnim alatom skidali aluminijske ploče.

Kad ih je zatekla i uhitila policijska ophodnja, već su bili skinuli i uz zid hangara prislonili četiri aluminijske ploče dimenzija 50x90 centimetara. Optuženi su da su državu oštetili za manje od tisuću kuna.

Općinski sud u Zadru ih je 28. veljače 2019. osudio na uvjetne kazne zatvora, na što je ODO podnio žalbu, o čemu je odlučivao viši, Županijski sud u Bjelovaru. I on je pravomoćno preinačio prvostupanjsku presudu odbivši optužbu protiv trojice kradljivaca, i to zato jer je utvrđeno da je, čak i prije donošenja prvostupanjske presude, nastupila zastara kaznenog progona.

– Državni odvjetnik žalbom nije osporavao zaključke prvostupanjskog suda da se ovdje radi o kaznenom djelu iz čl. 216. st. 2. KZ/97 (sitno djelo krađe). Primjenjujući odredbu koja propisuje da ako se prije nastupa zastare kaznenog progona ili zastare izvršenja kazne promijeni rok zastare, primijenit će se zastarni rokovi novog zakona, ovaj sud je utvrdio da je nastupila zastara kaznenog progona za kazneno djelo iz čl. 216. st. 2. KZ/97. Kazneno djelo je počinjeno 21. svibnja 2012. godine, pa je prema tome zastara kaznenog progona nastupila 21. svibnja 2018. godine – stoji u obrazloženju pravomoćne presude bjelovarskoga Županijskog suda.

Dakle, zadarski je Općinski sud trojicu optuženih osudio za krađu aluminijskih limova 28. veljače 2019. godine, odnosno čak devet mjeseci nakon što je slučaj već bio u zastari.

Što drugo reći nego – bravo!

25. travanj 2024 04:38