StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI BADNJAK JE NENADMAŠAN

Ujutro na Poluotok, čekaju vas klape koje će pjevati po svim kantunima

Piše M.K.
23. prosinca 2016. - 22:21
aeventklape2.JPG

Trg Petra Zoranića, Kalelarga i cijeli Poluotok sutra ujutro od 10 sati bit će otvorena pozornica za klapsku pismu! „Adventski klapski puti" naziv je manifestacije koja u organizaciji Turističke zajednice Grada Zadra vraća tradiciju klapskog pivanja na gradske ulice u blagdanske dane.

„Sjećam se vremena kada su se na Kalelargi i drugim punktovima na Poluotoku mogle čuti klape u dane Badnjaka i Božića. Nekako je ta tradicija zamrla, pa je ovom manifestacijom u sklopu Adventa u Zadru pokušavamo revitalizirati", kaže Ante Rados, direktor zadarske Turističke zajednice.

Manifestacija će početi u 10 sati na Trgu Petra Zoranića na kojemu će nastupiti osam klapa; po tri muške i ženske te dvije mješovite - svi s dva božićna napjeva - nakon čega će klape nastupati po Poluotoku. I to bez zadanog mjesta i vremena za nastup te - bez honorara. Svi klapski pivači i pivačice odrekli su se honorara kako bi dio sredstava planiranih za njihov nastup otišao potrebitima.

Riječ je o zadarskoj obitelji kojoj će se financijski potpuno pokriti boravak u lječilištu, pa će tako „Advent u Zadru", osim zabavnog, tradicijskog i gastronomskog karaktera, dobiti humanitarnu notu u duhu vremena darivanja i brige za bližnjima.

„Zaista sam zahvalan svim izvođačima i njihovoj velikodušnosti. Rado su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji spremni pomoći onima kojima je pomoć potrebna", ističe Rados suštinsko značenje njegovanja dobrog klapskog duha.

Nastupit će mješovite klape „Kolajna" i „Maraška"iz Zadra, ženske zadarske klape „Škuribanda" i „Preženca" i ženska klapa „Kandelora" iz Zemunika Donjeg, kao i muške klape „Ponistra" iz Crnog te zadarske „Kalelarga" i „Munita".

„Oni će pronaći u kasnijem điru po Poluotoku neke svoje kutke gdje će pjevati. Bit će to lijep doživljaj, jer vjerujem kako nikomu nije mrsko čuti dalmatinsku a cappellapismu", zaključio je Rados.

 

Što će se pivati? Evo božićnih napjeva koje će klape sutra u 10 sati naizmjenično izvoditi na Trgu Petra Zoranića. Klapa „Kolajna": Rodilo ti žito i šenica, U se vrime godišta. Klapa „Škuribanda": Zdravo budi. Radujte se narodi. Klapa „Ponistra": Kog vidjeste pastiri. Dvorani neba. Klapa „Preženca": Kyrie eleison. Veselmo se. Klapa „Kandelora": Spavaj, spavaj ditiću. Danas se čuje. Klapa „Kalelarga": Dobra večer, Bog da. Kad se Isus porodi. Klapa „Maraška": O, djetešce. Mesija će doć. Klapa „Munita": Sva si lijepa, o, Marijo. Kad se Isus ditić u Betlem porodi.
26. travanj 2024 18:25