StoryEditorOCM
4 kantunaBRUTALNA POLICIJA

Uključila se pučka pravobraniteljica: provjerit će je li Anton Dražina u slučaju "video: glavom u kombi" donio odluku u skladu s zakonom!

Piše Ivica Nevešćanin
21. lipnja 2023. - 15:14

Video snimkom na kojoj interventi policajac PU zadarske glavom 19-godišnjaka udara u policijski kombi, pozabavit će se Ured pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, potvrđeno nam je u srijedu poslijepodne.

Oni će otvoriti predmet i tražit informacije od zadarske policije kako bi utvrdili jesu li postupali u skladu sa svim standardima zaštite ljudskih prava.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina je naime, nakon dvomjesečne istrage, zaključio da njegov policajac prilikom privođenja mlađeg punoljetnika nije koristio prekomjernu silu, odnosno da je postupao u skladu s zakonom. 

image

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter 

Ronald Gorsic/Cropix
 

"Mi ćemo povodom ove snimke otvoriti predmet i tražiti informacije od policije, kao i pratiti postupanje Državnog odvjetništva. Pri tom, mogu odmah na nešto ukazati - ovo je još jedan slučaj u kojem imamo video ili fotografiju kojima se ukazuje na probleme, što itekako može pomoći u utvrđivanju svih činjenica, puno je teže snimljeno negirati. Isto tako, kad se nešto vidi na snimci ili fotografiji te javno objavi, raste i pažnja i očekivanja javnosti oko načina na koji će institucije u tim situacijama postupati“, kazala nam je pučka pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter.

Podsjetimo, interventni policajac je mladiću glavom udario u policijski kombi u trenutku kada je mlađi punoljetnik imao zavezane ruke na leđima, a pritom su ga i držala dvojica pripadnika interventne policije. Treći policajac mu je glavom udario u kombi, zbog čega je 19-godišnjak kasnije potražio liječničku pomoć. Uz ozljede na glavi, imao je i ozljede na nogama i po slabinama, koje je zadobio, kako nam je rekao, od udaraca čizama po potkoljenicama te pendrecima po stomaku.

Incident se dogodio 17. travnja ispred dvorane na Višnjiku gdje se igrala košarkaška utakmica između Zadra i Partizana.

27. travanj 2024 22:26