StoryEditorOCM
4 kantunaKONOBAR S OTOKA VRGADE OSUĐEN NA UVJETNU ZATVORSKU KAZNU

Umjesto mineralne vode gostu poslužio - deterdžent!

24. studenog 2017. - 23:15
iStock_000071162447_Full

Umirovljeni konobar, 67-godišnji R.P. s otoka Vrgade osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je gostu iz Murtera umjesto mineralne vode poslužio – deterdžent za strojno pranje posuđa! Samo zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji Murteranin je ostao živ, no u bolnici je zbog teških povreda jednjaka i želuca, proveo 15 dana i izgubio 15 kilograma. Otočaninu se na Općinskom sudu u Zadru sudilo za teško kazneno djelo iz opće sigurnosti nakon što je utvrđeno da je iz nehaja izazvao opasnost za život i tijelo ljudi.

- Što si mi to dao piti?! - upitao ga je kobnog dana Murteranin nakon što je ništa ne sluteći iz čaše "na eks" popio tri decilitra "mineralne". Ubrzo mu je jako pozlilo zbog čega je odmah angažirana hitna pomoć koja ga je hospitalizirala.

Nesretni splet okolnosti odigrao se 12.lipnja 2013.godine oko 17 sati kada je 67-godišnjak u svom caffe baru na otoku Vrgadi ne provjeravajući što doista toči, iz otvorene staklene boce s natpisom Jamnica Murteraninu u čašu natočio tekućinu za strojno pranje posuđa koja u sebi sadrži natrijev hidroksid.

Uvjeren da se radi o mineralnoj vodi, gost je popio posluženu tekućinu, što je kod njega izazvalo teške korozivne povrede jednjaka i želudca s velikim ulkusima i područjima nekroze, koje su povrede teške i opasne po život. U trenutku kada mu je pozlilo 67-godišnji konobar je stajao uz njega, a pozlilo mu je odmah nakon što je otpio gutljaj pića.

Tijekom dokaznog postupka na Općinskom sudu u Zadru 67-godišnjak je ispričao kako mu nije bila namjera poslužiti deterdžent, te da doista ni danas ne zna kako je završio u staklenoj boci jer osim njega nitko drugi ne radi u tom kafiću. Pojasnio je da je vlasnik kafića već 17 godina, te da mu ne može shvatiti kako mu se to dogodilo.

- Ne razumijem kako je deterdžent završio u staklenoj boci od mineralne, niti znam tko ga je ulio u tu bocu - rekao je na sudu.

Kobnog dana Murteranin je došao u njegov kafić s grupom Austrijanaca nakon čega je naručio mineralnu vodu. Konobar je nakon toga uzeo, barem je tako smatrao, mineralnu vodu iz hladnjaka i natočio u čašu tri dicilitra kako bi je poslužio. Nije primijetio da ulijeva nešto drugo budući je deterdžent sličio mineralnoj vodi, te je, kako je rekao, bio je takve gustoće. Dodao je da inače kao i tog dana nosi naočale dioptrije 1.5. Dodao je da se ta boca za koju je vjerovao da je u njoj mineralna voda nalazila u skladištu s ostalim gajbama pića i da ju je on uzeo iz skladišta i stavio u hladnjak vjerujući da je to mineralna voda.

- Doista mi je jako žao zbog svega- rekao je na sudu nakon čega je odgovorio kako nema opravdanja za to što Murteranina nije posjetio u bolnici ili ga kasnije potražio, te da mu je zbog toga žao.

Priznao je da nije pokušao stupiti u kontakt s ranjenim gostom jer je u međuvremenu on pokrenuo parnični postupak za naknadu štete, te se njihova komunikacija odvijala samo "putem papira". U parničnom postupku Murteranin je zbog ispijenog deterženta dobio odštetu od 50 tisuća kuna, a 67-godišnjaka je sudac Tomislav Šimić tijekom postupka na Općinskom sudu u Zadru osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine s rokom kušnje od tri godine.

23. travanj 2024 23:38