StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDAL U MINISTARSTVU TURIZMA:

Umjesto Pagu, koncesiju za kamp u Šimunima godinama uplaćuju Kolanu

27. ožujka 2017. - 22:30
kamp_simuni-051108

Temeljem Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, trvtka "Kamp Šimuni" je dobila koncesiju na državno zemljište koje se našlo unutar granica kampa u Šimunima. Po odredbama tog Zakona, 60 posto koncesijske naknade pripada Ministarstvu turizma i slijevaju se u Fond turizma, a po dvadeset posto bi trebalo završiti u proračunu Zadarske županije i Grada Paga u čijim se administrativnim granicama nalazi kamp u Šimunima.

Međutim, iz dopisa upućenog iz gradske uprave Paga prema Ministarstvu turizma, proizlazi da Pažani od 2011. godine sve do danas nisu vidjeli ni jednu jedinu lipu od koncesijske naknade ukupno teške 1,6 milijuna kuna! Da stvar bude još gora – otkrilo se da je dvadeset posto naknade, dakle 320.000 kuna godišnje, uplaćivano u – općinski proračun Kolana!?

Ta je poražavajuća činjenica uočena tek nedavno kada su predstavnici "Kampa Šimuni" i Grada Paga krenuli u razgovore oko usvajanja plana o širenju obuhvata kampa kada su gradski oci shvatili da tvrtka plaća koncesijsku naknadu, ali oni nisu imali podatke da novac stiže u gradsku kasu.

-Ta sredstva nikada nisu doznačena Gradu Pagu. Stoga vas molimo da izvršite provjeru vezano za doznaku navedenih sredstava, te da ih unaprijed u naznačenom postotku doznačite na račun Grada Paga za dosadašnje razdoblje plaćanja koncesije, stoji u dopisu poslanom iz gradske uprave Ministarstvu turizma.

-U kontaktima s ljudima iz Ministarstva turizma saznali smo da je koncesijska naknada plaćana, ali ne Gradu Pagu nego Općini Kolan! Ne možemo znati radi li se o grešci ili su sredstva išla u Kolan bez dovoljne provjere, ali eto, tako se dogodilo, potvrđuje nam dogradonačelnik Paga Dario Grašo.

Kamp u Šimunima se nalazi u katastarskoj općini Kolan, pa nije isključeno da su birokrati iz Ministarstva turizma po automatizmu koncesijsku naknadu proslijedili Općini Kolan, a gradska administracija Paga u proteklih šest godina primjene Zakona nije uočila da sredstva ne stižu u gradski proračun.

-Točno je to o katastarskim općinama, ali Šimuni su unutar administrativnih granica Grada Paga jer razgraničenje između Paga i Općine Kolan ne ide po granici katastarskih općina, kaže Grašo.

Mada u dopisu Ministarstvu turizma jasno piše da Pažani traže sredstva "za dosadašnje razdoblje plaćanja koncesije", što bi značilo da očekuju isplatu naknade iz proteklih šest godina što bi iznosilo nešto manje od dva milijuna kuna, Grašo o tome ne želi špekulirati.

Ni njemu nije jasno bi li Ministarstvo turizma najprije moralo taj iznos "vratiti" iz Općine Kolan, što bi ovu malu općinu koja trenutno ima povjerenika sigurno bacilo u očaj, pa ga potom proslijediti Pagu ili će ih Ministarstvo samostalno isplatiti Pagu.

Otvorena je i treće mogućnost poznata kao "pojeo vuk magarca" – naknada će ubuduće stizati Pagu, a prošlost će biti zaboravljena, zajedno s onim tko je odgovoran za "pogrešnu" adresu i krivi račun na koji je novac stizao, ali i onome u gradskoj upravi Paga kojemu ništa s uplatama koncesijske naknade nije bilo neobično.

 

 

JOSIP PIPE ZUBOVIĆ: Zatekli ste me, ne znam jesu li nam uplaćivali "pašku koncesiju"

Jesu li u Kolanu znali da im iz Ministarstva turizma stiže koncesijska naknada koja im ne pripada?

-Potpuno ste me zatekli, nemam o tome nikakvih informacija. Kamp Šimuni je u našoj katastarskoj općini, ali je unutar granica Grada Paga. Jesu li nama uplaćivana ta sredstva, zaista ne znam, kazao nam je Josip Zubović, dugogodišnji načelnik Općine Kolan.

U Zadarskoj županiji su nam potvrdili da je "Kamp Šimuni" prošle godine uplatio 222.656 kuna onog dijela koncesijske naknade za turističko zemljište koje pripada Županiji.

Iz Šimuna u županijski proračun stiže i dodatnih 318.540 kuna za koncesiju za plažu na pomorskom dobru.


 

06. svibanj 2024 11:05