StoryEditorOCM
4 kantunaGOSTI I BAGERI

Unatoč bukiranoj sezoni u vilama za odmor s bazenima na Bokanjcu, ‘Strabag‘ promijenio planove i sad počinju s kopanjem u sklopu Aglomeracije

Piše Mišel Kalajžić
20. svibnja 2022. - 13:16
Na Starom Bokanjcu započinje projekt Aglomeracije koji se, prema najavama, trebao realizirati u listopaduJure Mišković/Cropix

Sezona počinje, gosti stižu, a građevinski strojevi na vratima...

Ova "noćna mora" svakog iznajmljivača u Dalmaciji obistinila se, nažalost, u Zadru, na Starom Bokanjcu, gdje započinje nastavak projekta Aglomeracije. U Ulicu Kontrada, gdje se nalazi nekoliko vila s bazenima za turiste, dolaze teški građevinski strojevi koji će započeti s iskopom kanala za polaganje novih kanalizacijskih i vodovodnih cijevi. Uskoro će tamo, umjesto turističke idile, zavladati buka i prašina, a više od sto dana bukinga već je prodano. Gosti dolaze, bageri ih čekaju. Kako se to dogodilo i što sad učiniti?

Nisu ih obavijestili

– Oni nas nisu obavijestili da sad kreću s radovima. U najavljenim planovima "Odvodnje" stoji da radovi počinju 22. listopada 2022., a sad odjednom izvođači radova "Strabag" odmah kreću. Kažu da će radovi trajati dva i pol mjeseca, što znači da je za nas sezona praktički gotova prije nego što je započela.

Prošlih su se dana pojavili i ocrtali po asfaltu gdje će početi, a susjedu iz druge vile za odmor već su prekjučer došli gosti. Meni dolaze sad u petak i onda kreće najam prema buking listi do 20. rujna kompletno i njemu i meni. Na vrhu ulice je čovjek koji ima kuću za najam, doduše bez bazena, ali radi preko Novasola, ima rezervirano i sad kad dođu gosti, to će biti katastrofa. To nisu apartmanski gosti, koji će otići na plažu cijeli dan pa se vratiti u 17 sati, kad oni stanu s kopanjem... Oni žele mir, uživanje u vili, na bazenu... A kako će u buci i prašini?

Mi nismo za to da se Aglomeracija ne realizira, stvar je u tome što nas nitko nije obavijestio da radovi počinju sada. Pratili smo službene stranice "Odvodnje", koja je naručitelj radova, i tamo lipo stoji, prema planu čitavog naselja, da će u našoj ulici radovi započeti 22. listopada. Jedan susjed koji se, osim turizmom, bavi i šlep-službom i prijevozom putnika, te ima veliki parking, poslao je dopis "Odvodnji" prošle godine upravo kako bi znao kad će početi radovi, da se ne bi doveo u situaciju da ne zna gdje će s kamionima. Nakon tri mjeseca odgovorili su mu da u 2021. neće biti radova, a kad budu znali termin za 2022. godinu, da će ga pravovremeno obavijestiti. Do dan danas nikoga nisu obavijestili, niti su javno objavili da se planovi izvođenja radova mijenjaju. Iz "Odvodnje" su rekli da oni mogu raditi kad hoće i kako hoće, a mi se sad možemo slikati... – ogorčen je Milivoj Barešić, jedan od vlasnika vile na Starom Bokanjcu s kojim smo razgovarali.

Nastat će katastrofa

Kako tvrdi, objašnjenje iz "Odvodnje" za znatno raniji termin radova bio je da je "Strabag" odlična tvrtka koja je u plusu s radovima i završit će prije roka.

– Da su nam u siječnju to javili, mi bismo znali za to i ne bismo primali rezervacije. Sad smo u pat-poziciji, ako ne možete ispoštovati ugovoreno, morate vratiti uplaćeni novac, plus kazneni penali, smještaj gostiju u druge vile. To je vrlo komplicirano jer ja nemam apartmane za najam umjesto kojih se ponudi drugi sličan smještaj, nego moram ponuditi adekvatnu ili bolju vilu od otkazane, i to o svojem trošku. A gdje sad naći kuću s bazenom u Zadru, kad je sve puno? – zabrinut je Barešić.

On i susjed bili su kod direktora "Odvodnje" Grge Peronje, koji ih je primio u uredu. Peronja je nazvao, kaže, inženjera "Strabaga" koji vodi operacije na Bokanjcu da ga pita za njihovu ulicu, ali doznao je da za nekoliko dana počinju s radovima.

– Čuli smo taj razgovor, rekao je da će radovi trajati oko dva i pol mjeseca. Molili smo ga da prolongira termin ili ga prebaci u ulice gdje nema kuća s bazenom za odmor, ali rekao je da su svugdje radovi i da za financiranje Aglomeracije iz EU fondova nema ograničenja ni u ljetnim mjesecima. Nisu niti pokušali vidjeti može li se radove prebaciti u neku drugu ulicu, ma kakvi, samo je rekao da nema prolongiranja i sad ne znamo što nam je činiti, a gosti dolaze za koji dan.

Čekamo trenutak kad će se pojaviti sa strojevima. Tada će nastati katastrofa i razmišljamo o tome da angažiramo odvjetnika radi tužbe za naknadu zbog znatne štete koja će nastati. Držali smo se njihova službenog plana, nadajući se u dobroj vjeri da je to poslije ljeta i da buking može ići slobodno ovoga ljeta nakon što dvije godine nismo radili zbog korone. Izdržali smo i to, a sad je uslijedila i treća godina, s Aglomeracijom. I to bismo mi bili izgurali samo da smo znali na vrijeme. Ne bismo bukirali, sad moramo vraćati duple novce za rezervacije. Tko god dođe, drugi dan poći će ća, neće se moći niti autom doći, a pitanje je i kako ćemo pješice pristupiti zbog iskopa kanala dubokih po dva, tri metra. Bazen i prašina od bagera ne idu zajedno, a buking je baš odlično krenuo, preko sto dana rezervirali smo susjed i ja jer su ljudi željni turizma – požalio nam se Barešić. Vila Meštrović, vila Kontrada, kuća za odmor Matijašević... svi sad očekuju goste i bagere – "ruku pod ruku".

Nema dobrih vijesti

Direktor "Odvodnje" Grgo Peronja potvrdio nam je da je razgovarao s nezadovoljnim iznajmljivačima iz Starog Bokanjca, ali nema dobre vijesti za njih:

– Na tim starim, prije godinu dana objavljenim, planovima piše na dnu da je svaki plan podložan promjenama sukladno uvjetima na tržištu, dopremi materijala itd. Na Kontradu "Strabag" kreće koncem tjedna i trebat će im dobra dva mjeseca posla da bi to priveli kraju. Hoće li to završiti prije top sezone? Ja sam rekao glavnom inženjeru Tomislavu Periši da vidi gdje je ta lokacija i da pokušaju što prije završiti, to je sve što sam mogao. Oni paralelno asfaltiraju Matekovića brig, otkud će se moći pristupiti okolnim putem, međutim, zaustavljanja nema. Ugovori su da se radi kad god se može i izvođači sada ne mogu stati. Ja sam to rekao tim iznajmljivačima, od kojih su neki bili izrazito neugodni u razgovoru. Kad bi se prilagođavali prema specifičnim uvjetima svih ljudi, od koji mnogi imaju neka svoja mala gospodarstva i potrebe, onda nikada ne bismo radili. "Strabag" je, na sreću, daleko ispred rokova, stigle su im cijevi i šahtovi za tu ulicu, i što bi sad trebali, da sjednu na stranu i da ih mi plaćamo, a da ne rade ništa?

'Napad' na Studenac

Nemamo nikakve zakonske osnove da kažemo "vi sad stanite s radovima zbog gospodinova apartmana" ili bilo čega drugog. Sve su okolne ulice već "potrošili", desna strana na Bokanjcu je gotova i to će do 1. srpnja biti asfaltirano i završeno, na Kontradi tek počinje i, nažalost, svibanj i lipanj bit će izgubljeni za turizam, možda čak i dio srpnja. Nakon toga "napadamo" Studenac, to će biti praktički usred ljeta, a buka i prašina osjetit će se i od te ulice. Više će se o dinamici radova na Kontradi znati kad se započne kopati, ali nemamo rezervni položaj – zaključuje Peronja.

Kopaju se dva rova

Kopat će se dva rova, jedan za vodovod, drugi za kanalizaciju. Kako se budu dovršavali, odmah će se zatrpavati. Moguće je da se do srpnja omogući pristup do kuća barem preko tucanika, ali bit će buke i prašine sve dok se sve ne dovrši...

26. travanj 2024 17:23