StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE SMJENA NEGO...

Upravitelj Zatvora u Splitu, Marinko Bujas (58), premješten na mjesto dežurnog djelatnika Zatvora u Zadru. Ima li to veze sa slučajem Vukasović? 

Piše Božana Sviličić
24. veljače 2020. - 22:29

Upravitelj Zatvora u Splitu, 58-godišnji Marinko Bujas premješten je na mjesto dežurnog djelatnika Zatvora u Zadru, na kojem je bio do 2018.godine. Iako je premješten na nižu poziciju samo šest mjeseci nakon što je Kristian Vukasović, 18-godišnjak s mentalnim i tjelesnim oštećenjima, preminuo u KBC-u Split gdje su ga u komatoznom stanju dovezli iz zatvora na Bilicama, iz Ministarstva pravosuđa demantiraju Bujasovu smjenu. Navode kako je Bujasu, koji je na mjestu dežurnog zatvora u Zadru postavljen 2015. godine nakon što je ranije bio voditelj osiguranja - istekao premještaj.

Na mjestu šefa zatvora na Bilicama naslijedio ga je Ognjen Džaja, u Zadru se Bujas, kako neslužbeno doznajemo, trenutačno nalazi na bolovanju zbog zdravstenih problema s dišnim organima.
- Cijela ova sitacija je “tresla se brda rodio se miš”. Bujas je bio na privremenom ugovoru u Splitu I sada je, kada mu je istekao ugovor, vcraćen u Zadar. Već duže vrijeme ima zdravstvene poteškoće”- rekli su nam neslužbeno Bujasovi kolege iz zadarskog Zatvora.


Bujas više od dvadeset godina radi u pravosudnom sustavu, a deset godina je bio i načelnik Odjela osiguranja zadarskog zatvora. I devet godina ranije, 2011. bio je upravitelj Zatvora u Splitu, kada je na to mjesto postavljen nakon dvije smrti koje su se u zatvoru na Bilicama dogodile u razmaku od svcega pet mjeseci, one 26-godišnjeg Hrvoja Milinovića iz Rijeke i 33-godišnjeg Marka Bauka iz Splita. Godinu dana kasnije Bujas je bio upravitelj i Zatvora u Šibeniku.

DORH je u međuvremenu odbio zahtjev roditelja za mirnim rješavanjem spora jer nisu utvrdili vezu između postupanja državnih tijela i mladićeve smrti. Utvrđeno je kako je nad Kristianom Vukasovićem provođen stalni medicinski nadzor i pogoršanje njegovog stanja koje se dogodilo 1. kolovoza nije se moglo predvidjeti. Kristian je iz zatvora u splitsku bolnicu doveden u stanju kome iz koje se nije probudio. Obdukcija je pokazala da je smrt nastupila uslijed zatajenja srca i mozga, kao posljedice ekstremnog stresa.
Iako je imao mentalna i tjelesna oštećenja, osuđen je za podmetanje požara kao odrasla osoba. Dobio je osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara te mu je produljen istražni zatvor određen nakon uhićenja 30. ožujka 2019. Tijekom boravka u splitskom zatvoru u tri je navrata prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje je proveo 43 dana.nije mu suđeno kao bolesnom mlađem punoljetniku, po Zakonu o sudovima za mladež, a tužiteljstvo je tražilo produženje pritvora.
Manji požar u kojem je izgorjelo nekoliko maslina izazvao je u ožujku 2019. godine u blizini obiteljske kuće u Jesenicama kraj Splita nakon čega se sam prijavio policiji.

25. travanj 2024 00:45