StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ ŽIGOSANJA

Upravni sud u Splitu prihvatio žalbu ravnatelja Joze Dragića, ponovit će se inspekcijski nadzor u zadarskoj Ekonomskoj školi  

Piše Katarina Marić Banje
27. veljače 2020. - 08:48

Upravni sud u Splitu poništio je odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom je Jozo Dragić, ravnatelj Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, razriješen dužnosti. Vratili su predmet Ministarstvu na ponovno odlučivanje i naložili da tužitelju Dragiću plate 9375 kuna sudskih troškova.

Do smjene ravnatelja došlo je u ožujku prošle godine, nakon incidenta kad je maloljetni učenik zagrijanim upaljačem opekao dvoje kolega iz razreda, među kojima i djevojku albanske nacionalnosti. Zbog oblika ožiljka koji je ostao od upaljača na djevojčinoj nadlaktici učenika se optuživalo da se radi o "žigosanju" slova "U" jer je djevojka pripadnica nacionalne manjine, a ravnatelja da je zataškao slučaj vršnjačkog nasilja. U konačnici je policija 15-godišnjeg učenika prijavila za nanošenje tjelesnih ozljeda.

Ministarstvo je 21. ožujka prošle godine donijelo rješenje kojim je Jozo Dragić razriješen s dužnosti na temelju zapisnika o inspekcijskom nadzoru provedenom tijekom dva dana nakon incidenta početkom veljače. Nadzorom je utvrđeno, navodi rješenje, da je u školi počinjeno vršnjačko nasilje tako što je učenik ozlijedio učenicu i učenika istog razreda prislonivši im zagrijani upaljač na kožu, od čega je ostao trag. Učenici su se obratili jednoj od nastavnica, koja je obavijestila ravnatelja, stoji u inspekcijskom zapisniku. Ministarstvo tvrdi da ravnatelj nije postupio sukladno Pravilniku i Protokolu o postupanju u tim situacijama, da nije poduzeo potrebne mjere kako bi točno utvrdio činjenično stanje, nadalje da je sve smatrao "dječjom igrom" i nije obavijestio roditelje učenika.

S druge strane, u tužbi Upravnom sudu Jozo Dragić navodi kako nije točno da nije ispitao slučaj. Nije se radilo o vršnjačkom nasilju jer to nisu utvrdili ni prosvjetni inspektori, a ni učenici nisu ozlijeđeni. Vršnjačko nasilje čini se s ciljem povrjeđivanja drugog učenika, čega u ovom slučaju nije bilo, izjasnio se ravnatelj. Odmah je razgovarao s učenicima, koji su se izmirili i prezentirali to kao dječju igru, te su rekli kako nema potrebe zvati liječnika ili policiju. Istog dana poslijepodne na razgovor je ponovno pozvao sve učenike, njihove roditelje, pedagoginju i razrednicu. Roditelj učenice došao je u pratnji novinara, čemu se ravnatelj protivio radi zaštite prava maloljetnika. Nakon toga je na poziv novinara u školu došla kriminalistička policija. Učeniku koji je upaljačem opekao kolege izrečena je pedagoška mjera opomene pred isključenje, stoji u ravnateljevoj tužbi. Ističe kako on nikada nije događaj nazvao dječjom igrom, što se i vidi iz njegova postupanja, te mu nije jasno odakle Ministarstvu takav navod. Tijekom spora na Upravnom sudu saslušana je prosvjetna inspektorica koja je provela inspekcijski nadzor.

– Profesorica sam po struci, a u 23 godine nisam bila ni na kakvom seminaru ili edukaciji kako bi se nadzor trebao obavljati. U ovom postupku je kroz medije vršen strašan pritisak na Inspekciju i Ministarstvo. Tijekom nadzora nisam obavila razgovor s djecom jer se to u praksi nije pokazalo dobrim. Nisam razgovarala ni s roditeljima, nego sa stručnom službom i nastavnicima. Ravnatelj je trebao pozvati policiju i liječnika – izjavila je inspektorica.

Upravni sud procijenio je kako se inspekcijski nadzor treba ponovno provesti jer je očito kako činjenično stanje nije potpuno ni točno utvrđeno. Dva osnovna razloga za to su što se nije razgovaralo s učenicima te što je inspektorica rekla da je nadzor obavljen pod pritiskom medijskog linča. Navode nadalje i niz propusta napravljenih tijekom nadzora te činjenicu da se nisu koristile ni izjave učenika i njihovih roditelja koje su dali policiji. Na kraju ističu kako je prije odluke Ministarstva Školski odbor odbio razrješenje ravnatelja, što dodatno otvara prostor za sumnju kako inspekcijski nadzor nije proveden na zakonom propisan način.
 

24. travanj 2024 16:11