StoryEditorOCM
4 kantunaHDZ U AKCIJI SPAŠAVANJA VOJNIKA RYANA

Ured državne uprave razriješio Renatu Peroš dužnosti vršiteljice dužnosti, da bi ju opet imenovao vršiteljem dužnosti!

Piše L.B.
1. listopada 2019. - 00:04
kraljica_iznenadjenja4-230917

- HDZ će se, kao i u svemu do sad, pokušati potruditi da i ovaj suludi slučaj oko Renate Peroš i njezinog potvrđivanja za ravnateljicu zakonski bude u redu, ali ne postoje akti i propisi koji ovu nebulozu mogu pokriti. Neka hadezeovi skupštinari tako misle, no osobno jamčim da ću se, kad budem vidio na koji su način „riješili“ novonastalu situaciju, osobno obratiti višim tijelima koja pravne stvari čitaju drugačije od Marine Dujmović Vuković, pravnice i predsjednice Upravnog vijeća Narodnog muzeja, koja se već obrukala krivim tumačenjima kad je u pitanju NMZ. Njezina tumačenja zakona su već padala u vodu, pa će i ovaj put – kazao nam je ponedjeljak Marko Pupić Bakrač, vijećnik Akcije mladih (AM) u zadarskoj Županijskoj skupštini.

On je upozorio da je Renata Peroš imenovana za v.d ravnateljicu Narodnog muzeja Zadar s danom 30.09 2018. godine najduže na rok od jedne godine, te je na protekloj sjednici Županijske skupštine trebala biti razriješena funkcije v.d. ravnateljice i odmah u slijedećoj točki biti, od strane županijskih vijećnika, potvrđena za ravnateljicu NMZ-a s obzirom da je izabrana na natječaju.   

Međutim, sjednica koja je bila zakazana 24. rujna je prekinuta, odlukom predsjednika Županijske skupštine Željka Lončara koji vijećnika Akcije mladih Antu Rubešu udaljio sa sjednice, a ovaj je odbio napustiti vijećnicu.

- Budući da još nije nastavljena sjednica Županijske skupštine, koja je prekinuta 24. rujna, niti je zakazan njezin nastavak, ukazujem na bitnu činjenicu: Renati Peroš istekao je mandat v.d. ravnateljice Narodnog muzeja Zadar u ponedjeljak, 30.09. 2019, kada je istekla godina dana koliko je mogla biti v.d. ravnateljica. Ako ne bude nastavka skupštine i reizbora za ravnateljicu zaključno sa 30.9.2019 godine, od 1.listopada 2019. godine Renata Peroš biti će  nezaposlena osoba – istaknuo je Pupić Bakrač.

Iako se očekivalo da će predsjednik Željko Lončar tijekom ponedjeljka sazvati sjednicu, s obzirom da ima pravo pozvati vijećnike svega sat vremena prije zasjedanja, on to nije učinio, pa se postavilo pitanje da li je od utorka, 1. listopada, Renata Peroš uistinu nezaposlena osoba s obzirom da je vijećnici u ponedjeljak nisu mogli potvrditi za ravnateljicu?

- Uvijek postoji izvanredna pravna mogućnost – smireno je u ponedjeljak komentirao Željko Lončar, dodajući da će sjednicu sazvati u utorak ili u srijedu. Kod izvanrednih situacija postoje tijela koja preuzimaju zadatke predstavničkog tijela i neki iz oporbe, kojima je jedina retorika vrijeđanje i napadanje, neka ne misle da na čelu Skupštine sjede ljudi koje oni doživljavaju inferiornijima od sebe, zaključio je Lončar.

 

PEROŠICI FUNKCIJU V.D. RAVNATELJICE PRODUŽIO - URED DRŽAVNE UPRAVE!

U poslijepodnevnim satima stiglo je zatraženo objašnjenje iz Zadarske županije, koje prenosimo u cijelosti:

„Ured državne uprave u Zadarskoj županiji obaviješten je od strane Zadarske županije o činjenici prekida sjednice Županijske skupštine Zadarske županije od 24. rujna 2019. godine. Ovisno o nastavku sjednice, i vezano uz to istekom ovlasti vršitelja dužnosti ravnatelja Narodnog muzeja Zadar, ispunili su se uvjeti iz članka 26. stavka 10. Zakona o muzejima („Narodne novine" 61/18) kojim vršitelja dužnosti muzejske ustanove, do imenovanja ravnatelja od strane osnivača, imenuje Ured državne uprave u županiji.

Na prijedlog Zadarske županije Ured državne uprave u Zadarskoj županiji svojom Odlukom od 30. rujna 2019. godine razriješio je Renatu Peroš dužnosti vršiteljice dužnosti, te istu imenovao vršiteljem dužnosti ravnatelja Narodnog muzeja Zadar počevši s danom 1. listopada 2019. godine, a do imenovanja ravnatelja Narodnog muzeja Zadar od strane osnivača. Za nastavak Skupštine nemamo informaciju“, navodi se u dopisu iz Zadarske županije

25. travanj 2024 00:16