StoryEditorOCM
4 kantunaSVE STALO

Uređenje Gradske tržnice na čekanju, zbog većeg broja stupova potrebnih za "jedra" konzervatori zaustavili projekt i traže temeljito arheološko istraživanje čitavog prostora

2. prosinca 2019. - 18:20

Kad će se konačno urediti Gradska tržnica? Nakon što je realizacija tog projekta još prošle godine odgođena jer su prodavači negodovali zbog planiranog natkrivanja štandova u obliku jedra smatrajući da će na taj način kisnuti, arhitekt Hrvoje Njirić, čiji je projekt pobijedio na natječaju, ponudio je gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo novo rješenje natkrivanja nadstrešnica od kiše tzv. dvostrukim jedrima kojima je jamčio potpunu zaštitu od prokišnjavanja, a jedna od ideja za ugodniji rad prodavačima na tržnici, ali i za svakodnevnu kupnju građanima, bila je tzv. klimatizacija s prskalicama koja je trebala smanjiti temperature na velikim vrućinama.

Čitav prostor obuhvaćao bi zone prodaje voća i povrća, zone OPG-ova, rashladne vitrine i zone prodaje cvijeća...
Nakon inicijalnog sastanka po tom pitanju, kad se pomislilo da se s radovima može konačno krenuti, opet je sve stalo, pa smo nazvali arhitekta Hrvoja Njirića kako bi ga pitali što se događa s projektom i koji je razlog zastoja?

- Projekt se nije pomakao. Mi smo u skladu s potpisanim ugovorom trebali predati još prije ljeta cjelovito rješenje, međutim konzervatori su se očitovali na to rješenje na način koji nije bio propisan u natječaju, jer su oni te konzervatorske smjernice i uvjete naknadno po našem rješenju dali i ustanovili da naše rješenje iziskuje dodatne istražne konzervatorske odnosno arheološke radove. Mi smo dobili taj dopis tek u srpnju, isti dan smo kontaktirali Ministarstvo kulture da nas na neki način zaštiti jer je natječaj proveden, a mi smo to isto rješenje predali, mijenjali ga nismo, pa smo tražili dodatno mišljenje Ministarstva po pitanju dodatnih uvjeta koje su konzervatori postavili. A pogotovo za provođenje istražnih radova. Postavlja se pitanje zašto i ti istražni radovi nisu prije napravljeni, pa onda raspisan natječaj, nego da se sad procedura na pola puta zaustavlja s totalno neizvjesnim ishodom?

Mi smo na Ministarstvu uspjeli naići na određeno razumijevanje glavnog konzervatora Tomislava Petrinca i njegovih suradnika i bilo nam je rečeno da postoji varijanta da se ide u radove i da projekt stoji još par godina ili da se prostor konzervira pomoću jedne temeljne betonske ploče i da se istraživanje ostavi za neko buduće vrijeme, a da se tržnica izvede kako je bila planirana. Ministarstvo je uzelo obvezu organizirati sastanak uz nazočnost svih zainteresiranih strana, Grada Zadra kao investitora, zadarskih konzervatora i nas projektanata i da to onda odlučimo i tako postupimo. Ja sam o ishodu tih razgovora izvijestio grad Zadar i konzervatore, ali od tada se, a to je bila sredina srpnja, do danas nismo pokrenuli. Mislim da je procedura malo izokrenuta, da se nije išlo kao što je trebalo, a mi kao projektanti smo za to najmanje krivi. Mi smo se javili na natječaj po zadanim uvjetima, bili smo prepoznati kao najbolji i očekujemo da nadležne služne to riješe. Četiri mjeseca su prošla od toga i ništa se događa. Nama je nanesena šteta, ne možemo naplatiti započetu fazu posla i ne možemo ga završiti. Mi smo otvoreni za sva rješenja, za svaki konstruktivni dijalog, kako bi građani u konačnici dobili tržnicu. Ispunili smo sve primjedbe koje nam je ocjenjivački sud rekao nakon natječaja, sve smo dotjerali, spremni smo na sve, samo neka netko donese potrebne odluke. Riješili smo i primjedbe nadstrešnica, Grad je to sve prihvatio, nikakav problem nije oko toga – rekao je arhitekt Njirić.

Pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darka Kasapa pitali smo je li kontaktirao s arhitektom zbog zastoja projekta?

- Mi smo taj projekt kontinuirano poticali i arhitekt je uspio zadovoljiti sve konzervatorske uvjete i naše tehničke standarde i uzuse koji zadovoljavaju naše zahtjeve za konačnim funkcioniranjem tržnice. Međutim, kad smo u svemu tome došli do količine stupova, njihove masivnosti koja može nositi sva ta jedra, pojavio se konzervatorski zahtjev za arheološkim istraživanjem zbog temeljenja tih stupova. A to znači da ćemo mi morati pričekati neku priliku, da tako kažem, kad ćemo moći - ili cjelokupno područje ili dio po dio - sukladno nekim financijskim, operativnim i vremenskim mogućnostima pristupiti tome. A prema svemu sudeći to neće biti tako skoro obzirom da sada otvorena vanjska tržnica funkcionira dobro - istaknuo je Kasap.

Postoji bojazan ako bi se krenulo s arheološkim istraživanjima na cjelokupnom području, a istovremeno se ne osigura funkcioniranje tržnice na dijelu iza TIC-a koje će iduće godine biti arheološki istraženo, da grad ostane bez tržnice, a to se ne može dozvoliti, kaže Kasap.

- Parcijalno istraživanje nije moguće jer je to uski i mali prostor i nije moguće organizirati tržnicu i arheološko istraživanje. Vrlo vjerojatno će sad projekt arheološkog istraživanja iza TIC-a prethoditi projektu Gradske tržnice. Imali smo dobru volju i dobar tempo da to riješimo, ali u međuvremenu se dogodio i taj UNESCO efekt, bedemi su ušli pod zaštitu pa i neke druge službe po pitanju zaštite spomenika koje imaju što za reći u kontaknoj zoni između zaštićenih spomenika i samoga projekta. Razumijem arhitekte kojima se s obzirom na novi zahtjev konzervatora sužava prostpor djelovanja, ali praktički mi sad ne možemo ništa raditi već krenuti u aerheološka istraživanja, a i to ne možemo poduzeti da ne promijenimo navade ljudi, ako na širem prostoru ne napravimo to što smo rekli i organiziramo privremenu tržnicu. To je neka od mogućnosti o kojoj se razmišlja, ali ono što je definitivno je da se mijenja dinamika i tempo realizacije tog projekta – zaključio je Kasap.
 

Glavni zadarski konzervator Igor Miletić potvrdio je da je zatraženo uvrštenje opsežnih areholoških istraživanja prostora Gradske tržnice u okviru projekta njenog preuređenja. Pri tom je otklonio primjedbe projektanata da zahtjev nije na vrijeme uvršten u uvjete natječaja.
- Mi smo na vrijeme dali konzervatorske smjernice. U međuvremenu je projekt izmijenjen u bitnom dijelu gdje se ispod površine zahvaća zbog infrastrukturnih radova, postavljanja velikog broja stupova i sl., a s obzirom da se planiranim projektom zahvaća i ispod površine, neminovno je izvršiti arheološka istraživanja prostora, kako se to čini i u svim ostalim projektima koji se trenutno realiziraju ili će se realizirati u gradu. Prema tome mi ne možemo odstupiti od svojih uvjeta, a kad će se oni i na koji način realizirati, ovisi o investitoru projekta, a to je Grad Zadar – kazao je Miletić.
27. travanj 2024 04:13