StoryEditorOCM
4 kantunaGORDIJSKI ČVOR

Ustavni sud odbio zadarske lutkare: izgubili i zadnju šansu za povrat više od milijun kuna vrijednog prostora u prizemlju zgrade!

Piše Božana Sviličić
10. prosinca 2020. - 09:22

Ustavni sud RH odbacio je tužbu zadarskog Kazališta lutaka kojom se tražila revizija vlasništva nad 105 kvadrata velikim prostorom u kazališnoj zgradi na koji je pravo uknjižbe dobio vlasnik izdavačkog poduzeća Forum d.o.o. Živko Šokota.

Iako je Šokota je na sudu dobio pravo uknjižbe na taj prostor navodeći kako ga je kupio od banke za 200 tisuća eura, Kazališno vijeće na čijem je čelu Tomislav Marijan Bilosnić je dalo suglasnost odvjetniku za ustavnu tužbu. U tužbi su naveli kako presude Općinskog i Županijskog suda u Zadru nisu uzele u obzir da Šokota nije dao dokaze o uplaćenom iznosu, kao i da nije dostavio dokaz o pretvorbi banaka u čijem temeljnom kapitalu nije upisan taj prostor.

U suglasnosti za Ustavnu tužbu naveli su i kako tadašnji ravnatelj Kazališta koji je banku nazvao vlasnikom prostora, nije imao pravo raspolaganja s imovinom većom od 50 tisuća kuna, a vrijednost prostora je veća od milijun kuna što znači da njime mora raspolagati osnivač - Zadarska županija.

Ustavni sud RH je međutim odbacio tužbu kazališta navodeći kako nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe jer je ustanova koja je organizacijski, funkcionalno i financijski povezana sa Zadarskom županijom.

- Ustavni sud utvrđuje da u okolnostima konkretnog slučaja, kada jedinica područne (regionalne) samouprave ne bi bila ovlaštena podnijeti ustavnu tužbu, to mutatis mutandis ni Kazalište lutaka Zadar, čiji je osnivač i jedini član upravo jedinica područne (regionalne) samouprave, ne može biti nositelj zaštite ustavnih prava i nema aktivnu legitimaciju (locus standi) za podnošenje ove ustavne tužbe-navodi se u obrazloženju.

Prethodno je tužbu zadarskih lutkara odbio i Vrhovni sud RH zbog niske procijenjene vrijednosti spora.
- Ne bih htjela komentirati najnoviju u presudu jer su u tijeku drugi sudski postupci vezani uz taj prostor koji još nisu dovršeni – rekla je ravnateljica Kazališta lutaka Iris Pavić Tumpa.

Sukob oko prava vlasništva nad atraktivnim prizemnim prostorom čija je vrijednost veća od milijun kuna, počeo je prije više od tri desetljeća kada je banka u zamjenu za jedan poslovni prostor ušla u financiranje gradnje kazališta.
Iako je Šokota dobio pravo uknjižbe navodeći kako je taj prostor njemu prodala banka uknjižiti se ne može jer zgrada Kazališta lutaka nije etažirana. Dok u međuvremenu kazalište u njemu drži rekvizite, Šokota je još 2012. sklopio ugovor o najmu s ugostiteljskom tvrtkom koja tu namjerava otvoriti noćni klub.

image
Luka Gerlanc/Cropix


- Šokota je kupio taj prostor dok je zgrada još bila u fazi izgradnje. Ušli smo u parnicu za pravo utvrđenja vlasništva i dokazali da ima valjan pravni osnov za uknjižbu. Kazalište sada treba etažirati prostor kako bi se on uknjižio, no kazalište to izbjegava učiniti kako se Šokota ne bi uknjižio. Očito netko ravnateljici daje lažnu nadu jer su stvari čiste. Na čekanju je parnica za primopredaju prostora na Trgovačkom sudu u Šibeniku. Tamo je preostalo još jedno ročište, no sutkinja je u međuvremenu biula u izolaciji pa je ročište odgođeno - rekao je Šokotin odvjetnik Ivo Gregov navodeći kako je Šokota u međuvremenu podnio i zahtjev za odštetom zbog gubitka prihoda proteklih godina što bi kazalište moglo baciti u velike financijske probleme.

Ustavni sud RH bio je jedan od zadnjih pravnih lijekova kojim su lutkari pokušali riješiti gordijski čvor s prostorom u njihovoj zgradi. Nakon završetka postupka naTrgovačkom sudu u Šibeniku preostaje im još Europski sud u Strasborugu, kao zadnja instanca.

03. svibanj 2024 14:58