StoryEditorOCM
4 kantunaZASLUŽIO PLJESAK

Župan Longin: Uvedimo porez na neobradivo poljoprivredno zemljište i riješit ćemo problem okrupnjavanja usitnjenih čestica u svega tri godine!

Piše M.K.
11. listopada 2023. - 17:26

Župan Zadarske županije Božidar Longin dobio je pljesak na konferenciji portala Zadarski.hr „Navodnjavanjem do održive poljoprivrede” istupom na temu neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Evo čime je zaslužio pljesak publike u kojoj je bilo dosta poljoprivrednih proizvođača:

image
Luka Gerlanc/

- Postoje u svijetu tri kategorije zemljišta: poljoprivredno, šumsko i građevinsko. Građevinsko je predviđeno za izgradnju, šumsko znači da moraju biti šumske kulture na njemu, a poljoprivredno mora biti kultivirano poljoprivrednom namjenom. To je kraj priče. A kod nas ima ne znam kakvih sve kategorija zemljišta - zapušteno poljoprivredno zemljište, pašnjačko zemljište, itd... Tri su kategorije zemljišta i od toga moramo početi! - rekao je Longin i nastavio:

image
Luka Gerlanc/

- Ne možemo kao nekad nekome uzeti zemljište i reći „ti ideš sad u zadrugu...” Danas živimo u svijetu koje je tržišno orijentirano. Ali imamo porezni sustav. Taj porezni sustav je mehanizam države koji može usmjeriti razvoj jedne zemlje, a tako i razvoj poljoprivrede. Poreznom politikom mogu se stimulirati određeni razvojni pravci. Na koji način? Ako ne radiš svoje poljoprivredno zemljište, platit ćeš porez. Uvedimo taj program na pet godina ili na tri godine, vidjet ćemo rezultate! Neki su ljudi educirali sebe, investirali, ozbiljni su poljoprivredni proizvođači. Pokazali su da se zna i može živjeti od poljoprivrede. Možda bi takvi uzeli još tri puta više poljoprivrednog zemljišta, ali ne mogu doći do njega. Jer su neki „okupirali” obradivo zemljište, a neće da ga rade. Ali kad bi se takvima naplatio porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište, onda bi morali početi razmišljati: ili ću raditi ili ću prodati ili ću iznajmiti to zemljište. I eto okrupnjavanja – u tri godine! - kazao je Longin na konferenciji i pobrao pljesak okupljenih.

04. svibanj 2024 12:33