StoryEditorOCM
4 kantunaURBANA MOBILNOST

Uvode se pametna rješenja u prometu, umrežava se 17 gradskih raskrižja u jednu kontrolnu sobu! Vrijedna je 25 milijuna kuna

Piše Lada Burčul
20. lipnja 2022. - 20:45

- Na svim prometnim longitudinalama kroz istok i zapad u Zadru rade se projekti, u raznim su fazama, od rekonstrukcije raskrižja na Žmiriću za koje očekujemo da će Hrvatske ceste vrlo brzo krenuti s natječajem, preko izmještanja zaobilaznice koja je također u fazi projektiranja. Sada se projektira Ulica adm. Jakova Šubića od Cezana koja treba iznad Veterinarske stanice također izaći na Žmiriće. Za nastavak rekonstrukcije Tuđmanove ulice projektna dokumentacija je gotova, očekujemo da ćemo do kraja godine imati građevinsku dozvolu. Paralelno s tim, sve ćemo kandidirati prema sredstvima EU – izjavio je Darko Kasap, pročelnik zadarskog gradskog Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

- Mreža prometnica kroz Zadar bi u idućih pet godina trebala značajno drugačije izgledati. Stvorit će se uvjeti za tzv. pametno upravljanje, inteligentni transportni sustav, mogućnost regulacije semafora, više mogućnosti za biciklističke staze, više zelenih pojasa, više jednosmjernih ulica, dakle sve ono čemu teže svi europski gradovi pa tako i Zadar – kazao je Kasap.

Ante Ćurković, pročelnik Odjela za EU fondove je, govoreći o rekonstrukciji Ulice dr. Franje Tuđmana, istaknuo da je to tek jedan segment projekta  „Inteligentni transportni sustav“ (ITS).

- Mi smo u petak otvorili tu prometnicu, no svi radovi nisu dovršeni, traje otklanjanje nedostataka na cijeloj trasi. Ključno je da je prometnica otvorena na vrijeme imajući u vidu turističku sezonu, no urbana mobilnost je velika tema kojom ćemo se baviti na području Zadra – kazao je Ćurković.

Prema njegovim riječima, „Urban Mobility“ i ITS su dva ključna zadarska projekta kojima se uvodi cijeli niz novih pametnih gradskih rješenja. Oba projekta su u završnoj fazi.

- Do kraja ove godine će Zadrani i posjetitelji na raspolaganju imati cijeli niz novih rješenja, od elektronske naplate u gradskom prijevozu, lakšeg parkiranja (uvodimo sustav navođenja do slobodnih parkirnih mjesta), informiranja u realnom vremenu u prometu i, ono što je ključno, na raspolaganju će biti aplikacija Zadar Smart City kroz koju će sugrađani moći preuzeti sve ove usluge – rekao je Ćurković.

- Što se tiče ITS-a, nastavljamo s provedbom projekta i umrežavamo 17 gradskih raskrižja u jednu kontrolnu sobu koja se oprema na mjestu novog zadarskog inkubatora, za koji smo također osigurali financiranje iz EU sredstava, preko 25 milijuna kuna – naveo je Ćurković, ustvrdivši da projekti ITS i „Urban Mobility“ napreduju i da će do kraja godine svi sustavi biti funkcionalni.

01. svibanj 2024 19:31