StoryEditorOCM
4 kantunaOBJAVLJENA LISTA 27 SUDACA KOJI SE SE PRIJAVILI ZA MJESTA NA NOVOM KAZNENOM SUDU RH

Uz Ivana Turudića, u utrci za suce novog Kaznenog suda RH najveći broj bodova postigli zadarski sudac Marijan Bitanga, splitska sutkinja Ljiljana Stipišić i zagrebačka Lana Peto Kujundžić!

4. studenog 2019. - 22:15
Marijan Bitanga.Bitanga-

Uz Ivana Turudića, kojeg je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ožujku ovlastio za obavljanje poslova sudske uprave Visokog kaznenog suda RH, maksimalan broj bodova za 15 slobodnih mjesta na tom sudu koji bi s radom trebao početi 1. siječnja 2020., dobilo je još troje sudaca.

Četiri prva mjesta s Ivanom Turudićem, predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu, dijele sudac Županijskog suda u Zadru mr.sc Marijan Bitanga, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu dr.sc. Lana Peto Kujundžić, te sutkinja Županijskog suda u Splitu mr.sc Ljiljana Stipišić.

Na natječaj kojeg je Državno sudbeno vijeće (DSV) objavilo 8. svibnja javilo se 27 sudaca, a Turudić, Bitanga, Kujundžić i Stipišić ostvarili su maksimalan broj od 150 bodova na temelju ocjene DSV-a o obnašanju dužnosti.
Razgovor s kandidatima održat će se u četvrtak i petak, 7. i 8. studenog, u prostorijama Državnog sudbenog vijeća u Zagrebu, a rezultat tih intervjua mogao bi presudno utjecati na konačan izbor.

- Ne smijemo ništa komentirati do završetka natječaja, silenzio stampa! - rekao nam je Marijan Bitanga (58), inače predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru i dopredsjednik Udruge hrvatskih sudaca. Od 1996. do 2010. bio je predsjednik Općinskog suda u Zadru, a sucem Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru imenovan je 2010. godine. Godinu dana poslije imenovan je vršiteljem dužnosti predsjednika tog suda, a pšotom se kao jedini kandidat prijavio i za mjesto predjednika Županijskog suda. Međuti, neposredno prije odluke DSV-a o njegovoj kandidaturi u medijima je objavljen difamirijući članak na njegov račun, a ticao se vremena rada na mjestu predsjednika Općinskog suda u Zadru.

Bitangi je imputirana odgovornost za stanje u Zemljišno knjižnom odjelu tog suda gdje su tijekom poratnih godina dogodio niz afera i sumnjivih radnji povezanih uz brojna i velika zemljišta na područu Zadarske županije. Zbog toga je predstavku DSV-u uputio i odvjetnik Jadranko Črnko kao pravni zastupnik oštećenika Renata Majnarića koji je raznoraznim mutnim radnjama ostao bez nekoliko hektara nasljedstva na području Posedarja.

Bitanga je bio i član Žalbenog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je dvaput poništilo odluke šibenske sutkinje Maje Šupe koja je Horvatinčiću na prvom suđenju 2015. godine pročitala optužujuću, a na drugom 2017. godine oslobađajuću presudu. Bio je i u tročlanom sudskom vijeću koje je nedavno srušilo odluku suca Ivana Markovića i poslalo petoricu osumnjičenih za višestruko silovanje maloljetnice na mjesec dana u istražni zatvor. Ovih dana

Bitanga će kao član žalbenog vijeća treći put odlučivatio o prvostupanjskoj presudu protiv Horvatinčića koji je na drugom suđenju u Šibeniku dobio četiri godine i deset mjeseci zatvora.
Bitanga je u redove sudaca došao iz zadarske policije gdje bio načelnik Odjela policije, dugo godina nastupa i kao vanjski poredavač na Sveučilištu u Zadru.

Poznata zagrebačka sutkinja Lana Petö-Kujundžić (62) od 1984. godine radi kao sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu. Često gostuje u različitim medijima gdje kao priznata stručnjakinja komentira različite aspekte pravosudnih implikacija mloljetničkog kriminala, ali i statusa maloljetnika u kaznenim postupcima, posebno kada su u pitanju teška kaznena djela na njihovu štetu.

Ljiljana Stipišić (56) još se 2013. kandidirala za predsjednicu Županijskog suda u Splitu gdje radi kao sutkinja Kaznenog odjela. Njezina sestra blizanka Julijana Stipišić radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.
Na listi od 27 kandidata nalazi se i viši predavač zagrebačke Visoke poslovne škole i sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu mr. sc. Zorislav Kaleb koji je 2016. imenovan za savjetnika Ministra pravosuđa za kazneno pravo i organizaciju sudova. Nalazi se na 18. mjestu sa 137 bodova. Na osmom mjestu sa 145 bodova liste sudac je Željko Horvatović, koji je svojevremeno nepravomoćno osudio Branimira Glavaša.

Na petom mjestu (145,5) nalazi se sutkinja Tanja Pavelin koja je donijela nepravomoćnu presudu u slučaju "Čehok". Na 11. mjestu sa 141 bodom je sutkinja Irena Kvaternik koja vodi suđenje Ivi Sanaderu za aferu Fimi media.

Temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, Visoki kazneni sud rješavat će u drugom stupnju žalbe na odluke županijskih sudova i tako rastreretiti vrhovni sud koji je sada "zatrpan" žalbenim kaznenim predmetima. Zasad je predviđeno da će se nalaziti u zgradi zagrebačkog Županijskog suda, a organizacijski poslovi oko osnivanja tog suda odmah su povjereni aktualnom predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. Iako se nedavno našao na udaru javnosti zbog prebrze vožnje, Turudić je najavio kako će se nakon postupka oko izbora sudaca natjecati i za predsjednika novog Visokog kaznenog suda.
 

18. travanj 2024 20:35