StoryEditorOCM
4 kantunaUDRILO JE SUNCE...

Uzgajivač: Industrijska konoplja može prekoračiti dozvoljenu količinu THC-a. Ako je sunce jako može se povisiti razina, bitno je utvrditi kolika je...

Piše Božana Sviličić
26. kolovoza 2021. - 20:45

- Nešto sam pročitao o ovom slučaju, ali ne baš detaljno. Nemam zasad još dovoljno činjenica, no mogu reći da industrijska konoplja može prekoračiti dozvoljenu količinu THC-a (tetrahidrokanabinol). Znalo se to događati, a razina je često ovisna o klimatskim uvjetima. Ukoliko je sunce jako, može se povisiti razina, no bitno je utvrditi koliko je visoko to prekoračenje, s obzirom da je kod indijske konoplje, odnosno marihuane količina od pet do 20 posto THC-a. U Hrvatskoj je inače sada moguće uzgajati i prerađivati konoplju s manje od 0.2 posto THC-a a sjetva se mora obaviti certificiranim sjemenom. U Europi se na godišnjoj razini prate te oscilacije, te ukoliko neka vrsta pokaže višu količinu THC-a onda se ona miče sa sortne liste - kaže Nikola Planinić, vlasnik tvrtke CannaBio d.o.o.

Planinić je prije nekoliko godina napustio posao u financijskom sektoru i u Sotinu pored Vukovara pokrenuo tvrtku koja se bavi uzgojem industrijske konoplje i proizvodnjom prehrambenih i kozmetičkih proizvoda. Planinićeva tvrtka koncentrirala se na proizvodnju prehrambenih proizvoda, čajeva, kozmetike i alkoholnih pića. U Hrvatskoj je trenutačno 80-tak proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara, a od industrijske konoplje se proizvodi cijeli niz proizvoda od prehrambenih do kozmetičkih, a u mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine.

Prema Pravilniku o uvjetima za uzgoj konoplje sadržaj tetrahidrokanabinola u suhoj tvari biljke ne smije prelaziti 0,2 posto. U svrhu uzgoja mogu se koristiti sorte konoplje koje su upisane u Sortnu listu Republike Hrvatske u skladu sa Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. Za uzgoj konoplje pravna ili fizička osoba obvezna je koristiti certificirano sjeme. Pravilnikom je dozvoljeno pedesetak sorti industrijske konoplje.

- Ako osoba ima potreban certifikat o sjemenu, ne bi trebalo biti nikakvih problema. Indijska konoplja teško može uspjeti među industrijskom zbog razmnožavanja, a sama stabljika indijske konoplje izgleda drugačije, lišće je drugačije tako da je lako razlikovati industrijsku od zabranjene indijske konoplje - kaže Planinić.

Lončar je navodno posadio hibrid sorte santhica 70.

24. travanj 2024 17:46