StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: U ZADRU 60 LITARA KIŠE PO ČETVORNOM METRU

Vatrogasci u Zadarskoj županiji imali pune ruke posla, u Posedarju prijete odroni zemlje i klizišta!

Piše Branko Božić
17. ožujka 2018. - 19:58
WP_20180317_14_43_35_Smart

Na širem zadarskom području, u posljednja 24 sata, palo je oko 60 litara kiše po četvornom metru. Prema informacijama predsjednika i zapovjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željka Šoše, vatrogasci su tijekom subote imali pune ruke posla u ispumpavanju vode iz podruma i skladišta. Interveniralo se pored grada Zadra u Kožinu, Petrčanima, Zatonu, Ninskim Stanovima i Starigradu, te Posedarju u kojemu prijete odroni zemlje i klizišta. U gradskoj četvrti Plovaniji vodeni valovi su u jednom trenutku potopili su glavnu prometnicu, pa su uz vatrogasce morali intervenirati i djelatnici zadarske Odvodnje.

Kada je poznato da kiša na ovom području, tako reći, nije prestala padati od 11. rujna lanjske godine, kada je grad Zadar i njegovu širu okolicu zadesila poplava katastrofalnih razmjera, ovako obilne oborine dodatno su otežale ionako teško stanje, prvenstveno u sferi poljoprivrede, povrtlarstva, maslinarstva i tome slično.

Po onome što smo mogli zamijetiti na terenu, vodeni valovi i bujice u ovoj zadnjoj subotnjoj kišnoj rundi, iznova su pričinili goleme štete u prvom redu na stambenim i gospodarskim objektima, makadamskim putnim pravcima, poljskim putovima, malobrojnim usjevima pšenice i ječma i tome slično. Polja i oranice su polavljene, tako da izgledaju kao da se radi o jezerima po kojima bi se moglo ploviti čamcima.

U nekim ne tako davnim vremenima, u ovo doba godine, u vinogradima, voćnjacima, vrtovima, maslenicima bilo je radno i živo.Ove pak godine sve se izokrenulo naopako. Primjerice, umjesto da već niču iz zemlje praćeni toplim zrakama ¨marčanog¨ sunca, krumpiri isklijali "čame" po podrumima i skladištima, čekajući čuvene marčane bure da isuše natopljenu zemlju, a tih bura nikako da dočekaju.

S obzirom da meteorolozi najavljuju ponovni povratak sibirske zime, koja će po prognozama na prelasku od nedjelje na ponedjeljak, zapljusnuti i šire zadarsko područje, i koja bi se sa temperaturama zraka ispod ništice, trebala zadržati tijekom čitavog narednog tjedna, može se već sad naslutiti što će sve to u konačnici značiti.

 

26. travanj 2024 21:03