StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA PRAKSA

Veliki projekt Grada Zadra: građani će sudjelovati u kreiranju proračuna za potrebe kvarta u kojem žive! Evo kada počinje participativno budžetiranje

Piše Ana Vučetić Škrbić
11. listopada 2021. - 20:10

Mogu li građani i u kojoj mjeri sudjelovati u kreiranju proračuna za potrebe kvarta u kojem žive? Itekako mogu, a ta praksa, nazvana participativno budžetiranje, do kraja listopada zaživjet će u Zadru. 

Proces unutar kojeg građani sudjeluju u raspodjeli proračunskih sredstava, čime izravno sudjeluju u političkom životu lokalne zajednice i oblikuju grad po svojoj mjeri, uspješno funkcionira tek u nekoliko jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, dok je u zapadnim zemljama to uobičajena i dugogodišnja praksa. Grad Zadar u tu priču kreće upravo ovih dana i to nakon što se projekt participativnog budžetiranja zadnjih mjeseci pripremao na razini svih gradskih pročelnika. Projektom koordinira PR stručnjak i savjetnik zadarskog gradonačenika Jerko Trgorlić, odnosno, njegova agencija "Vajt".

  S obzirom na iskustva drugih gradova, činjenicu da je ovo prva godina projekta, specifičnosti Zadra te obujam gradskog proračuna, iz proračuna 2022. za ovu namjenu izdvojit će se četiri milijuna kuna. Radi se o budžetu iz pet gradskih odjela - Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Upravnog odjela za kulturu i šport, Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo te Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove. 

Budžet je raspodijeljen na svih 37 mjesnih odbora i to prema dva kriterija: broj kućanstava obveznika komunalne naknade koji definira 75% sredstava te razina komunalne opremljenosti za ostalih 25 posto. S obzirom na to da određen broj mjesnih odbora ima izrazito malen broj kućanstava, kako bi raspodjela novca bila što adekvatnija i pravednija, odlučeno je da će bez obzira na osnovne kriterije, za najmanje mjesne odbore minimalan iznos biti 30 tisuća kuna.

- Nitko bolje ne poznaje potrebe svog kvarta od samih građana, a na koncu, sredstva Grada su njihova sredstva. Uključivanjem građana u izradu proračuna želimo ići dalje od same transparentnosti i svakodnevnog informiranja. Želimo im dati mogućnost da izravno određuju namjenu dijela proračunskog novca. To je njihovo pravo. Svega nekoliko gradova do sada je to uspjelo provesti na pravi način i u tom smislu želimo ući u krug najboljih. Želimo da građani sudjeluju u političkom životu grada više nego jednom u četiri godine kada su lokalni izbori, a činjenica da krećemo u ovaj projekt nakon što su prošli izbori, najbolje govori o našim namjerama- kaže zadarski gradonačelnik, Branko Dukić.

Sada, nakon što je definiran koncept projekta, slijedi javni poziv građanima koji se u participativno budžetiranje mogu uključiti slanjem svojih malih komunalnih investicija na četiri načina: kroz online obrazac na internetskim stranicama Grada Zadra, preko aplikacije eZadrani, poštom ili ispunjavanjem obrasca u predvorju Gradske uprave i ubacivanjem u za to predviđenu kutiju. Zaprimanje prijedloga građana trajat će do 26. listopada.

- Radi se o malim komunalnim projektima koji imaju za cilj podizanje komunalnog standarda. Netko smatra da treba dodatna klupa ispred zgrade ili u parku, netko će željeti podići razinu sigurnosti u prometu, drugi ima potrebu za dodatnom rasvjetom. Sve to mogu prijaviti kroz ovaj projekt. Paralelno s njim nesmetano idu svi drugi kapitalni i manji projekti tako da je važno poručiti građanima da ovo nije ni blizu sav iznos koji ćemo investirati u njihove kvartove i mjesta nego dio iznosa za koji želimo da oni izravno odluče na što će se trošiti. Naravno da, ako se naknadno pokaže neophodna pojedina komunalna intervencija mimo izglasanih investicija, a koja ne može čekati iduću godinu, da će je Grad napraviti - govori Dukić.

Nakon zaprimanja prijedloga, drugi korak je financijsko-tehnička evaluacija svakog pristiglog projekta. Djelatnici pet spomenutih odjela će, sukladno vrsti prijedloga, napraviti procjenu troška i izvedivosti svih prijedloga građana, kao i sve druge potrebne procjene. Ta evaluacija trajat će do kraja studenog. Nakon toga slijedi organizacija javnih tribina u svim mjesnim odborima na kojima će se predstaviti prijedlozi i troškovnici pristiglih prijedloga, te potom glasanje. Oni prijedlozi s najviše glasova građana, koji ulaze u financijski okvir projekta, bit će uvršteni u proračun za 2022. godinu. Inače, pristigli prijedlozi po mjesnim odborima bit će objavljeni uoči samih tribina kako bi građani mogli vidjeti što će im biti na raspolaganju za glasanje, kao i objava zapisnika sa svake pojedinačne tribine koje će se održavati tijekom prosinca ove i siječnja iduće godine.

Evo koje projekte možete prijaviti

Iznos od 4 milijuna kuna namijenjen je malim komunalnim investicijama kao što su:

- Zamjena ili postavljanje uređaja javne rasvjete

- Sanacija manjih deponija

- Uređenje (održavanje) izgrađenih nerazvrstanih cesta (kolnika, parkirališta, nogostupa)

- Postavljanje vertikalne signalizacije (prometnih znakova, putokaznih ploča, naziva ulica) na nerazvrstanim cestama

- Dopuna svjetlosne signalizacije (treptača i sl.) na nerazvrstanim cestama

- Postavljanje horizontalne signalizacije (iscrtavanje oznaka na kolniku), pješački prijelazi, parkirna mjesta, zaustavne crte, razdjelne linije, strelice, „STOP“ natpisi na nerazvrstanim cestama

- Postavljanje zaštitnih ograda i branika

- Uređenje dječjih igrališta

- Postavljanje autobusnih čekaonica

- Postavljanje komunalne opreme (klupa, koševa, stalaka za bicikle)

- Uređenje javnih zelenih površina

- Uređenje pješačkih staza i pješačkih zona (nogostupa, stepeništa, prolaza)

- Dohrana plaža (opremanje i uređenje)

- Izgradnja ogradnih zidića

- Uređenje trgova (zelenilo, oprema)

- Opremanju i uređenju prostorija mjesnih odbora (nabavka namještaja, informatičke opreme, televizora, zvučnika, video projektora, zabavnih sadržaja, postavljanje klupa i stolova)

Projektiranje (primjer - dječjih igrališta pa realizacija može ići u drugoj proračunskoj godini - ako građani odluče tako glasati)

Za otoke i dodatne mjere

Za otoke postoje i dodatne mjere:

- Sanacija postojećih poljskih, šumskih i protupožarnih putova u vlasništvu Grada Zadra

- Sanacija postojećih mjesnih putova (ulica) u otočnim naseljima u vlasništvu Grada Zadra

- Sanacija postojećih objekata javne i društvene infrastrukture ( Društveni domovi, DVD domovi, bivše zgrade škola, TIC-evi I sl.) u vlasništvu Grada Zadra

- Opremanje postojećih objekata javne o društvene infrastrukture (Društveni domovi, DVD domovi, bivše zgrade škola, TIC-evi i sl.) u vlasništvu Grada Zadra

- Unaprjeđenje WI-FI mreže na otocima

20. travanj 2024 14:45