StoryEditorOCM
4 kantunaMLAĆENJE SLAME

Veliki uspjeh većine u GV-u: iz četvrtog pokušaja prihvatili dogradnju TŠC-a! Izgubili su godinu i pol, a u prijedlogu se ništa nije promijenilo!

Piše Iva Ivanac
14. veljače 2023. - 15:31

Nije treća nego četvrta sreća za izglasavanje izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Tehničkog školskog centra Zadar. Vijećnici su već tri puta ovu točku odbili da bi je na sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra održanoj na Valentinovo, konačno usvojili.

- Zašto je toliko vremena prošlo ako se u sadržaju ove odluke ništa nije promijenilo? Zašto se sada ova točka stavlja na dnevni red? Da bi zadovoljila većinu koja je to u tri navrata rušila, a ništa se u sadržaju odluke nije promijenilo? Izgubili smo godinu i pol dana, a mogli smo pola dvorane napraviti. Dvije generacije učenika su prošle da ne mogu koristiti dvoranu, kazao je Bruno Milin (HDZ).​ Nezavisna vijećnica Adela Frank je Milinu poručila kako vijećnicima ne mora objašnjavati osnovne pojmove i kako se ova točka više puta odbacivala jer vijećnici nisu bili dovoljno informirani.

- Problem je u komunikaciji i ničemu drugom, istaknula je Frank dok je nezavisni Enio Meštrović rekao kako su na ove izmjene pristali tek nakon uvjeravanja ravnatelja Strukovne škole Vice Vlatkovića, Tihomira Tomčića koji tvrdi kako će se očuvati postojeće nogometno igralište.

- Imali smo nekoliko sastanaka s ravnateljem Tomčićem i projektantom i na njima smo mogli postavljati pitanja koje nas muče. Jedno od tih pitanja bilo je i za Park Vruljicu jer svi znamo da će tim parkom kroz određene planove proći četverotračna cesta. To je problem koji se pojavio i zbog toga nismo mogli biti za detaljni plan. Kad smo shvatili da ovo nije početak izrade projekta, niti početak gradnje, nego priprema za dokumentaciju koja je potrebna kako bi se škola kandidirala za EU sredstava i kojoj treba 1,2 milijuna kuna za izradu projekta. Ali kako Grad Zadar nije osnivač ove škole, već Županija, SDP je na Županijskoj skupštini predložio amandman za financiranje izrade projektne dokumentacije, no HDZ je taj prijedlog odbio. Sada kada smo mi za predložene izmjene, HDZ je protiv ovog projekta. Zašto osnivač, u ovom slučaju Županija, ne želi podržati TŠC i ravnatelja Tomčića koji želi izgraditi sportsku dvoranu, upitao je Daniel Radeta (SDP).

Marjana Botić (Akcija mladih) je istaknula kako je izvršna vlast napravila puno "prostorno planskih nebuloza".

- Od ‘mamutice‘ na Belafuži do cesta koje imaju štetan, a ne pametni promet, do cesta koje godinama nemaju uporabnu dozvolu... Mislim kako je vrijeme da ovo vijeće sprječava ovakve nebuloze i da se posvetimo prostorno planskoj dokumentaciji koja tek treba biti napravljena. Da ovom raku kojeg vi zastupate i koji se širi Zadrom, i koji jede zelenilo, stanemo na kraj. Da ga izgladnjujemo i ne damo prolaz, sve dok ne izglasate amandman u Županiji, pa da vidimo koliko podržavate ovaj prijedlog, kazala je Marjana Botić (Akcija mladih).

U raspravu se uključio i Davor Karlović (HDZ) koji nije mogao vjerovati o čemu vijećnici govore.

- Ne mogu vjerovati da govorite da je HDZ protiv TŠC-a, ja sam bio na svim odborima i na svim odborima je ova točka prošla. Ravnatelj vas je uvjerio da je ovaj plan sada dobar, a ništa se u njemu nije promijenilo. Sada ćete glasati za ovu točku jer je predsjednik Gradskog vijeća razgovarao s ravnateljem škole? Godinu dana ste protiv ovoga, a sada za, a ništa se ne mijenja, zaključio je Karlović.

- Ravnatelj me na tom sastanku kupio samo jednom rečenicom, a to je da ako krene izgradnja četverotračne ceste kroz Vruljicu, rekao je da je spreman braniti Vruljicu sa svim svojim profesorima i učenicima, izjavio je Radeta.

- Poštovana gospodo, pročelniče Kasape, vidim vrijeme provodite s Zdravkom Livakovićem i tamo otvarate hotele sa svim nekim optuženicima, a niste u stanju donijeti Prostorni plan pred novu većinu. Je li zaposlenica još uvijek na bolovanju, ona jedna jedina koja radi na tom prostornom planu? Zašto ga skrivate? Da vi kažete da je vani dan, ja vam ne bi vjerovao, kazao je Rubeša nabrajajući sve projekte za koje misli da su krivo napravljeni, a dotaknuo se i sportske infrastrukture.

- Kako ste uopće mogli išta aplicirati na EU fondove ako niste napravili detaljni plan na program koji ne postoji? Nekom sličnom kao Livakoviću, tvrtki Lignu, Grad godinama plaća najam dvorane za stolni tenis pet tisuća kuna mjesečno, a mogao je s tim novcima četiri takve dvorane izgraditi, zaključio je Rubeša.

Mate Marić (HDZ) stao je u obranu pročelnika Darka Kasapa i kazao kako Rubeša govori laži.

- Vijećnici HDZ-a govore o izgubljenom vremenu, puno je bolje izgubiti vrijeme, nego da izgube javni prostor, a vrijeme je da se naviknete na novu većinu koja jako puno propitkuje. Propitkujemo iz objektivnih razloga jer ne žele da devastirate javni prostor i da ovaj grad ne pretvorite u vlastiti teritorij, proučila je Daniela Vukoša.

- Ne može se prihvatiti takav način projektiranja dvorane zato što se izmjenama ovog plana omogućava parcelacija i odvajanje dvorane od Bagatovog igrališta, jer se to dvoje zajedno ne može kandidirati za europska sredstva. I zato idemo u ove izmjene i to na temelju pisma namjere ravnatelja. Slažem se da je bolje ne pogriješiti i sačuvati prostor, ali zakon je omogućio javni uvid, javnu raspravu, raspravu o početku donošenja odluke, raspravu prilikom donošenja odluke i čitav niz instanci gdje se sve sumnje mogu preispitivati, a ne godinu dana "zaključati" tu točku, istaknuo je Kasap dodajući kako ravnatelj škole ništa ne može garantirati već da garanciju za neko građenje ili ne građenje daju upravo vijećnici.

23. travanj 2024 15:58