StoryEditorOCM
4 kantunaMUČENJE ŽIVOTINJA

Veterinarski inspektori zbog smrti Elze izašli na teren u Sukošanu: nisu pronašli krivca, ali jesu još jednog psa zbog kojeg su prijavili vlasnika!

Piše Matea Gugić Magaš
29. siječnja 2021. - 12:03

Dva dana nakon izlaska na teren u Sukošanu stigao je izvještaj veterinarske inspekcije o Elzi, crnoj kuji koja je izgladnjivana mjesecima te ostavljena sama na hladnoći da ugine u najgorim mukama.

Elzina priča takla je mnoge u zemlji, a zbog naših tekstova na noge su se vrlo brzo digle i institucije: osim veterinarske inspekcije, uključio se i DORH koji je od policije zatražio provođenje izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su uzrokovale patnju i stradanje nesretne životinje te kako bi se pronašla odgovorna osoba za njenu smrt.

Izvješće Veterinarske inspekcija Državnog inspektorata prenosimo u cijelosti:

„Veterinarska inspekcija zadarske Ispostave Državnog inspektorata u suradnji s komunalnim redarom jedinice lokalne samouprave obavila je inspekcijski nadzor na predmetnoj lokaciji prilikom čega je utvrđeno da vlasnik psa koji je uginuo, boravi na širem zagrebačkom području te se stoga činjenično stanje u svezi osnovane sumnje na teško zlostavljanja psa i izlaganje psa nepotrebnim patnjama, a u svezi čl. 205. Kaznenog zakona, još utvrđuje.

U trenutku inspekcijskog nadzora na predmetnoj lokaciji je zatečen i drugi pas, pasmine labrador retriver, za kojeg je očitanjem mikročipa utvrđeno da nije cijepljen te je vlasniku psa izdan prekršajni nalog zbog povrede članka 17. stavka 1. Zakona o veterinarstvu, a rješenjem mu je naređeno da osigura klinički pregled psa u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji uz pisano mišljenje dr.vet.med. o zdravstvenom stanju psa.“

Veterinarski inspektori su tako potvrdili neslužbene informacije da je Elza po vlasničkim papirima pripadala čovjeku iz Podstrane koji se preselio u Zagreb. On je psa ostavio čovjeku iz Sukošana koji ga je najvjerojatnije doveo do strašnog stanja. Hoće li čovjek koji fizički nema veze sa psom, samo zbog papira, snositi odgovornost, a ne i osoba koja je zapravo kriva za smrt psa i koja, po svemu sudeći, posjeduje još jednog psa kojeg možda očekuje ista sudbina?

Odgovor na to pitanje dobit ćemo nakon završetka službene istrage, kada sve činjenice vezane uz okolnosti uginuća Elze budu poznate.

02. svibanj 2024 02:18