StoryEditorOCM
4 kantunaPOVIJESNA SJEDNICA?

Video: Nova ravnateljica Znanstvene knjižnice nije izabrana; "Zadrom prvi put prestaje upravljati hadezeova stranačka volja!" I – što sad?

Piše Lada Burčul
3. kolovoza 2021. - 12:38

Sjednica zadarskog Gradskog vijeća u ponedjeljak, prva nakon konstituirajuće, ostat će zapamćena ne samo zbog toga što je trajala punih 19 sati (do 4,40 ujutro), već stoga što je zorno pokazala kako to izgleda kada u Vijeću HDZ, prvi put u povijesti, nema većinu.

Ovo je najjače „odjeknulo“ u kasnim večernjim satima, kod glasanja za ravnateljicu Znanstvene knjižnice Zadar, od kojih je jedna, Marijana Senkić Klapan, bila predložena od strane Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice, kojim predsjeda Davor Aras.

Marijana Senkić Klapan zamjenica je aktualnog ravnatelja Mira Grubića.

Druga kandidatkinja koja se javila na javni natječaj za ravnateljicu Znanstvene knjižnice je dr.sc. Tatijana Petrić, nekadašnja ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Prijedlog Upravnog vijeća nije prošao: Marijana Senkić Klapan dobila je deset glasova 'za', a protiv nje je ruke podignulo 15 vijećnika. Suzdržanih nije bilo.

Prije glasovanja, za govornicu je stao predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić i održao govor koji se prenosi društvenim mrežama, a za koji nam je on u utorak kazao da je samo htio istaknuti da će ne-izborom predložene kandidatkinje pokazati da Zadrom prvi put prestaje upravljati hadezeova stranačka volja.

- Rezultati natječaja do sada su se dogovarali izvan institucija ovog grada. Sada se prvi put dogodilo da smo pokazali da natječaji za rukovodeća radna mjesta mogu biti stvarni, a ne napisani za nekoga – rekao je Vučetić.

Uoči glasanja, kazao je da je „sadašnja Znanstvena knjižnica, u mandatu ravnatelja Grubića i njegove zamjenice Senkić Klapan, institucija koja je mrtva i gradu nepotrebna."

- Ako gradu treba takva institucija, ja vas pozivam da biramo piromane. Bolje da se spale takve institucije koje vodi netko tko nije u stanju dinamizirati njihov život. Odbijanjem predložene Senkić Klapan mi biramo nadu, otvaramo nadu Zadru, zadarskoj djeci, svima koji se žele vratiti u Zadar znajući da mogu biti izabrani na čelna mjesta institucija putem stvarnih natječaja – rekao je Vučetić, dodajući da se ovim izborom odlučuje hoće li Zadar imati kulturu vrijednosti, slobode stvarnih natječaja i izbora najboljih kandidata, ili će se razvijati „kultura“ čiji će vrhunac biti ono što zanima vijećnika Matu Lukića, a to je kakvu obuću nosi ravnatelj.

- Primjer za ovo je Državni arhiv u Zadru koji besprijekorno funkcionira, a na čelu mu je čovjek čiju političku praksu ja ne podržavam. Međutim, podržavam njegov rad, zato što jer stručan; napravio je iskorak u odnosu na instituciju koja je do tada bila mrtva i pasivna – zaključio je Vučetić.

Predsjednik Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Davor Aras u utorak ujutro nam je kazao da će Upravno vijeće, s obzirom da novi ravnatelj nije izabran, sada imenovati v.d. ravnatelja na godinu dana, te da to ne mora biti ni aktualni ravnatelj Grubić, niti jedna od dvije kandidatkinje.

- To može biti bilo tko s kvalifikacijama. To je slobodan izbor Upravnog vijeća – ustvrdio je Aras. Upravno vijeće, u kojem uz Arasa sjede ravnateljica ŠPUD-a Marjana Bakmaz, sveučilišni profesor Ante Bralić te predstavnici knjižnice Norma Miočić i Ivana Župić Baždarić, tada će imati godinu dana vremena da raspiše natječaj za izbor ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar.

Govor Marka Vučetića možete pogledati u videu:

25. travanj 2024 17:09