StoryEditorOCM
4 kantunaPLJAČKAŠKI PAR

Ponovljeno suđenje braći Gjonu i Čuni Radi iz Zadra za pokušaj ubojstva. Policajac: "Pucali su na mene. Zaledio sam se!"

Piše Božana Sviličić
4. ožujka 2020. - 21:58

- Nismo krivi - izjavili su braća Gjon (26) i Čuni (35) Radi u četvrtak na Županijskom sudu u Zadru gdje im je počelo suđenje zbog teškog ubojstva u pokušaju i sudjelovanja u razbojništvu 23.lipnja 2014. u Zadru. Prema navodima optužnice, Gjon Radi je u pokušaju bijega tog dana iz pištolja marke PHP ispalio hitac prema policajcu koji je trčao za njima i opasno im se približio.

- Vidio sam bljesak i shvatio da je jedan od njih ispalio hitac. Zaledio sam se, a on je također stajao. Prije toga nisam vidio oružje. Trčao sam za njima sve dok nisu zamakli, a prije toga sam im rekao “Stoj policija!”, pa ispalio dva hica upozorenja u zrak - posvjedočio je policajac PU zadarske koji je taj dan bio u ophodnji kada je preko radio stanice oko 19 sati dobio dojavu o pljački marketa “Tomi” na Putu Murvice u Zadru. Automobilom su im prepriječili put, a dvojica muškaraca maskiranih kapuljačama potrčali su, te je jedan od njih u bijegu odbacio dvije kutije cigareta.

- Moj kolega je prvi potrčao iz automobila za njima. U jednom trenutku sam vidio bljesak. Čuo sam zvuk hica kao neko zujanje. Čuo sam i još dva hica koje je on ispalio u zrak u znak upozorenja - rekao je drugi policajac koji je te večeri sudjelovao o hvatanju razbojnika.

Balistički vještak Rade Stojadinović jučer je na suđenju pod predsjedanjem suca Hrvoja Viskovića konačno utvrdio da policajci nisu mogli biti pogođeni tim hicem jer bi “prošišao” iznad njih. Izračun je napravio u sudnici nakon što je policajac pokazao koliko je visoko inkriminiranog dana optuženik držao pištolj. Uzimajući u obzir visinu policajaca, Stojadinović je na licu mjesta izračunao da bi metak prošao dva centimetra iznad glave prvog, te 15 centimetara iznad glave drugog policajca.

Još 2015. godine Gjon Radi je sa još trojicom “kolega”, koji su svi povremeno radili u zadarskim pekarama, osuđen na 12 godina zatvora zbog devet razbojništava i tri teška ubojstva u pokušaju, dok mu je treće ubojstvo u pokušaju odbačeno jer je ispalio samo jedan metak pa je doveo u pogibelj samo jednog od dvojice policajaca koji su tom prilikom trčali za njim. Njegovu starijem bratu Čuniju dosuđena je kazna od četiri godine i osam mjeseci bezuvjetnog zatvora, a 21-godišnjem Palu Prenkaju, bratu Čudijeve supruge izečena je kazna od jedne godine i osam mjeseci. Četvrti sudionik je oslobođen zbog nedostatka dokaze. Pljačke su počinili 2014. godine uvijek u paru, dok bi ih vozač čekao dalje u automobilu spremnom za bijeg. Trojicu iz četveročlane skupine policajci su uhitili 21. ožujka 2014 godine.

- Na glavi su imali kape s prorezima za oči, pa sam u prvi trenutak pomislila da su maškare, no kad je jedan od njih u mene uperio pištolj i rekao: “Daj novac!”, shvatila sam da su ozbiljni. Stavila sam im novčanice u pruženu žensku torbu, nakon čega su pobjegli- posvjedočila je tada na sudu 40-godišnjakinja koja je bila samo jedna u dugom nizu opljačkanih trgovkinja.Gjon radi je tada na suđenju izjavio kako je pištolj kupio za samoobranu kada je 2000. doselio u Zadar. Rekao je kako je pucao u zrak da policajac stane. Bilo mu je dosta svega, htio je na Kosovo ali nije imao novaca jer je ostao bez posla.

24. travanj 2024 18:09