StoryEditorOCM
4 kantunaKLIKOM DO RAČUNA

Vijeće želi transparentan proračun, a gradska uprava čeka odgovor Agencije za zaštitu osobnih podataka. Evo koliko bi koštala aplikacija...

Piše Predrag Opačić
9. rujna 2021. - 15:15

Naredne srijede zadarski gradski vijećnici trebali bi donijeti odluku o „uvođenju otvorenog i transparentnog proračuna”. Inicijativa usmjerena na dostupnost svih podataka iz gradske blagajne pokrenuta je iz Koalicije „Srcem za Zadar” i Nezavisne liste Enija Meštrovića pod motom „građani moraju znati di ide novac”.

-Tek ćemo vidjeti je li i u kojoj mjeri gfradska uprava spremna za to. Kako transparentnost proračuna funkcionira u praksi, provjerili smo u gradskim upravama Rijeke, Bjelovara i Svete Nedelje čiji građani u svakom trenutku mogu vidjeti sve datume i uplate i isplate iz proračuna. Po mom mišljenju, ne bi smjelo biti zapreke da takva aplikacija bude instalirana i u Zadru i to prije izglasavanje proračuna za sljedeću godinu, kaže Enio Meštrović.

Međutim, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić spominje neki drugi rok:

-Najjeftinija varijanta aplikacije košta 25, a najskuplja oko 150.000 kuna. Treba vidjeti za koju ćemo se varijantu odlučiti i gradskoj upravi dati rok do kraja iduće godine da aplikaciju „puste u pogon”. I to unatoč nesnalaženju, otporima i mentalnoj blokadi u pogledu transparentnosti proračuna, kaže Vučetić.

Pročelnik Upravnog odjela za financije Ivan Mijolović skreće pažnju na ograničenja u primjeni aplikacije:

-Što se UO za financije tiče, mi nemamo ništa protiv dodatne transparentnosti gradskog proračuna, ali moramo voditi računa o zakonskom okviru. Kod ugradnje aplikacije kojom bi se omogućila dostupnost svih uplata i isplata, postavlja se pitanje zaštite osobnih podataka, pa smo odgovor zatražili od Agencije za zaštitu osobnih podataka. Po njihovom ćemo odgovoru i postupiti, najavljuje Mijolović.

Ovdje se čini zanimljivim da sličnu aplikaciju ima i Split, ali se, uz Rijeku, Bjelovar i Svetu Nedelju, ni tamo izgleda ne "boje" da bi otvorenost gradskih računa mogla narušiti zaštitu osobnih podataka.

03. svibanj 2024 09:48