StoryEditorOCM
4 kantunaOPTUŽBE U BIOGRADU

Vijećnik Ante Fuzul optužuje: kako je direktor ‘Croate‘ kupio stan POS-a, a ima zemljište i apartman? Domitrović: Fuzula ću tužiti za klevetu!

Piše Piše Ivica Nevešćanin
11. ožujka 2020. - 22:09
Projekt od šest zgrada APN-a u Biogradu je zaustavljen nakon što je tvrtka izvođača radova završila u stečaju.  Luka Gerlanc/Cropix

Je li Željko Domitrović, direktor javne tvrtke "Croata" iz Biograda i Radija BnM, uvršten na listu prvenstava za POS-ov stan u Biogradu mimo uvjeta postavljenih u natječaju?

Sumnju na to da je Domitrović uljez na POS-ovoj listi potaknuo je Ante Fuzul, općinski vijećnik MODES-a i potpredsjednik Gradskog vijeća Biograda, u priopćenju koje je u srijedu uputio medijima. Fuzul, inače zaposlen kao gospodarski inspektor u Državnom inspektoratu, proziva Domitrovića da je „upao” na listu prvenstava za stan u Biogradu, iako u vlasništvu ima dvije nekretnine, te kao takav nije imao pravo na sudjelovanje u natječaju za kupnju POS-ova stana. Fuzul pritom naglašava da je dopis o tome nedavno stigao u gradsku upravu, koja je inače sastavljala listu prvenstava, gdje ih se obavještava da Domitrović ima građevinsko zemljište od 600 kvadrata u Rabatinu u općini Sv. Filip i Jakov te apartman od 42 kvadrata u Dragama.

- Potvrđena mi je informacija da je stigao dopis u kojem se navodi da Domitrović nema uvjete za kupnju stana POS-a jer ima u vlasništvu dvije nekretnine, parcelu i kuću za odmor – kaže Fuzul.

Kako bi cijelu stvar dodatno začinio, Fuzul podsjeća da je upravo Domitrović bio jedan od najglasnijih kupaca stanova koji su nedavno napali APN nakon što su doznali da stanovi POS-a u Biogradu neće biti završeni u predviđenom roku, zbog čega im je ponuđena mogućnost raskida ugovora, ako odluče zadržati ugovor, nemaju garancije kada bi stanovi mogli biti završeni.
- Slobodno napišite da ste me zatekli u trenutku kada s djetetom idem na operaciju u Zagreb i da nemam vremena odgovarati na sve te Fuzulove insinuacije i konstrukcije. Mogu samo reći da je prijava i ulazak na listu prvenstava proveden u skladu s zakonom o POS-u. Za ostale navode iz njegova dopisa morat ću angažirati odvjetnika kako bih se zaštitio od javnog blaćenja i klevetanja – kazao nam je Domitrović u telefonskom razgovoru.

Kriteriji

Pritom podsjeća da kriteriji za POS-ove stanove nisi isti kao kriteriji za socijalne stanove, da je lista prvenstava sastavljena 2015. a da je ugovor s APN-om potpisao 2018., te da je zemljište u Sv. Filipu i Jakovu, koje je obična ledina, kupio 2019. godine. Ukazuje na članak 21. zakona o POS-u, stavak četvrti, gdje se točno definira što se podrazumijeva pod „odgovarajućim stanom” u smislu uvjeta i vlasništva, te da ni u jednoj točki nije prekršio zakon. Naprotiv, pita se zašto ne bi smio kupiti nekretninu nakon što se natjecao za POS-ov stan, kao otac troje malodobne djece sa suprugom.

- Prema mojim saznanjima iz APN-a su Gradu Biogradu uputili dopis vezano za moj „slučaj”. Ja taj dopis još nisam dobio tako da vam ne mogu reći što u njemu piše – kaže Domitrović, a na novinarski upit zna li možda tko je APN-u otkrio njegov navodni „nekretninski problem”, Domitrović ironično odgovara: „Jedan savjesni građanin”.

- Imao sam ga namjeru prijaviti, no netko je to napravio prije mene. Naime, tražio sam od APN-a popis ljudi koji su dobili pravo prvenstva za otkup stanova te su mi isti odgovorili kako su dobili više prijava protiv Domitrovića i još nekih s tog potpisa – odgovara Fuzul.

U biogradskoj gradskoj upravi potvrdili su nam da su u četvrtak dobili dopis iz APN-a u kojem se ističe navodno sporni Domitrovićev status na listi prvenstva s obzirom na vlasništvo drugih nekretnina, ali naglašavaju da je dopis njima upućen na znanje, dok očitovanje treba dati sam Domitrović.

- U Zakonu o POS-u točno se navodi tko može biti kandidat za POS-ov stan. Vijećnik Fuzul je to očito predvidio, odnosno pobrkao kriterije za POS s kriterijima za socijalne stanove. Nekretnine koje Domitrović posjeduje nisu smetnja da bude na listi za POS-ov stan, jer se ne radi o stambenom prostoru, odnosno prostoru koji je uvjetan za peteročlanu obitelj, sukladno uvjetima iz Zakona o POS-u – ističu u Grada Biograda. 

OPG i poljoprivredno zemljište Financiranje iz gradskog proračuna

Domitrović se našao na udaru Fuzula kao dio strukture koju financira gradski proračun. Naime, prije nego što je u rujnu imenovan za direktora u 'Croati' od strane skupštine društva kako bi raščistio kriminalne dubioze bivše direktorice Nikoline Kovačević, Domitrović je puno radno vrijeme bio zaposlen u udruzi 'Hipocampus' koja se financira iz gradskog proračuna. Sada je na puno radno vrijeme angažiran u 'Croati' iako nije prošao nikakav natječaj za zapošljavanje, piše Fuzul. Inače, u vlasništvu tvrtke 'Croata' je Radio BnM, a njeni osnivači su Grad Biograd i općine Pašman, Pakoštane i Sv. Filip i Jakov. Fuzul također navodi da je Domitrović potpredsjednik u ŠRU Podlanica, gdje je navodno otkrivena pronevjera novca, za što je i on odgovoran, te da mu supruga ima OPG koji je od države dobio zakup 9000 kvadrata šumskog zemljišta te 50.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta za podizanje trajnih nasada.
- Ne znam kakve veze ima OPG i služnost, odnosno koncesija na poljoprivrednom zemljištu s kupnjom POS-ova stana?! Jedina osoba ovlaštena za zastupanje u ŠRU Podlanica je predsjednik Mirko Rudić, koji jedini ima pristup računu u banci već godinama. Pametnom dosta – odgovara Željko Domitrović.

19. travanj 2024 08:15