StoryEditorOCM
4 kantunaKOME DOM ŽUPANIJE?

Vinko Radovčić: "Smatram da već imamo previše kulturnih institucija koje ne znamo ni s kim ni s čim napuniti. Mislim da Dom treba imati neku drugu namjenu"

Piše M. Magaš
19. ožujka 2022. - 12:44

Kad smo upitali Vinka Radovčića, poznatog zadarskog redatelja i voditelja nagrađivane udruge "Drama Plus", treba li zgrada Doma županije pripasti Zadarskoj nadbiskupiji za arhiv, kao iz topa odgovorio je – ne.

Ipak, kao jedan od rijetkih pripadnika kulturne scene grada, ne slaže se sa svojim kolegama umjetnicima te tu atraktivnu zgradu ne vidi kao budući prostor za zadarske 'kulturnjake', za glazbeni školu ili pak umjetničku akademiju koju su do sad mnogi spominjali.

- Ajmo biti transparentni: u gradu imamo, ili su u izgradnji, nekoliko centara za kulturu. Kneževa palača, Providurova, Centar za mlade, Centar kreativne industrije, razni inkubatori... Grad ni njih ne zna kako i s kim ih napuniti, s kojim sadržajem i kojim ljudima, pa kako onda onoliku zgradu ispuniti? S kim?! - jasan je Radovčić koji ne dvoji da zgrada treba imati javnu namjenu, no sam nije siguran kakvu.

image

Vinko Radovčić

Arhiva

- Iskreno, nisam ekonomist, niti sam menadžer, a niti stručnjak za te stvari, baš kao što vjerujem da u ovom gradu nema takve osobe, stručne osobe koja bi mogla donijeti tako važnu odluku za buduću namjenu zgrade, na tako vrhunskoj lokaciji. Što vidimo po drugim kulturnim institucijama i njihovom sadržaju. Smatram da bi možda pomoć trebali potražiti od stranih stručnjaka – istaknuo je Radovčić te dodao kako on sam zna vrijednost te lokacije jer je, u sklopu Zadra Snova, upravo tamo doveo Krležinu dramu "Saloma".

- Dovesti ljude na tu terasu, čiji pogled puca na more, otoke, najljepši zalazak, jedno je posebno iskustvo. I da, smatram da nam takvih atraktivnih vanjskih prostora za kulturu nedostaje, zato smatram da buduća namjena zgrade, kakva god ona bila, mora dopustiti događanja takve vrste u njenom okruženju. Grad ima problem, to je jasno, no nadam se da će ga pametno riješiti misleći pritom na svoje građane – zaključio je Radovčić.

26. travanj 2024 11:26