StoryEditorOCM
4 kantunaPOSTALO JE OZBILJNO

Više od 30 sudaca Općinskog suda tri sata kritiziralo rad Marija Pešića: ‘On je nesposoban!‘ Đerd priznao grešku kod ukidanja Prekršajnog odjela!

Piše Ivica Nevešćanin
14. siječnja 2023. - 20:35

Kulminacija nezadovoljstva sudaca i sudskih službenika na Općinskom sud u Zadru manifestno se pokazala na sjednici svih sudaca održanoj u petak prijepodne u velikoj raspravnoj dvorani na prvom katu zgrade suda na Poluotoku. Više od trideset sudaca gotovo tri sata je iznosilo svoje frustracije i primjedbe na rad predsjednika suda Marija Pešića kojeg su otvoreno prozvali da je nesposoban voditi sud, da nije u stanju ustrojiti funkcionalnu sudsku upravu te da su njegove nerazborite odluke i način upravljanja sudom doveli do katastrofalnih međuljudskih odnosa na sudu. 

Događaje s održane sjednice potvrdilo nam je nekoliko sudaca koji su bili iznenađeni žestinom reakcija i istupima pojedinih kolega. Sjednica je, prema riječima naših sugovornika, održana na traženje predsjednika Županijskog suda Željka Đerđa zbog narušenih međuljudskih odnosa na sudu. Pešić je sazvao sjednicu, ali pod radnim nazivom „predstavljanje rezultata rada Općinskog suda u prošloj godini”. Sjednici su uz tridesetak sudaca sa svih odjela, bili nazočni i predsjednici Pešić i Đerđ, no to nije spriječilo sutkinje i suce da istresu sve što ih već dvije godine muči u radu suda, a neki su u svojim istupima, kako su se slikoviti izrazili naši izvori, „Pešićem obrisali pod”.

Predsjednik Pešić je sjednicu pokušao usmjeriti prema iznošenju podataka o rezultatima rada suda, no ubrzo se to pretvorilo u jednosmjernu ulicu gdje se on našao na tapetu svojih kolega. Među upečatljivijim istupima bili su istupi sutkinje Mitre Meštrović s Kaznenog i Nediljke Derete s Parničnog odjela. 

Meštrović se, kako je Zadarski.hr već objavio, našla u sukobu s Pešićem nakon što se požalila na njegovu odluku o premještaju s Kaznenog na Parnični odjel, a Dereta je kao bivša prekršajna sutkinja koja je prebačena na Parnični odjel, najviše ukazivala na kaos koji je nastao odlukom Pešića da Prekršajni odjel pripoji Kaznenom odjelu. Sutkinja Meštrović je pritom kritizirala i Pešićeve navodno pozitivne rezultate u broju riješenih prekršajnih predmeta nakon povezivanja odjela, jer je na Pešićev zahtjev, a nakon ukidanja Prekršajnog odjela, 2000 prekršajnih predmeta prebačeno na Općinski sudu u Splitu, pa je negativna statistika nago završila u plusu.

Zaseban istup na sjednici imali su suci novoformiranog Kazneno-prekršajnog odjela. U ime njih 11, očitovanje je pročitao sudac Davor Dubravica, inače glasnogovornik Općinskog suda, i jedan od četvorice kaznenih sudaca koji nakon raspuštanja Prekršajnog odjela rješava i prekršajne predmete. Dubravica je u ime svojih kolega rekao da je potpuno neprimjereno da se suce s Kaznenog odjela premješta na Parnični odjel jer za to nema objektivne potrebe te da kazneni suci imaju dovoljno posla, više nego bivši suci Prekršajnog odjela. Istaknuo je da je zadarski sud jedini općinski sud u Hrvatskoj koji nema više niti jednog suca za prekršaje, do čega je došlo nakon Pešićeve odluke u ukidanju Prekršajnog odjela, i masovnog odlaska prekršajnih sudaca u mirovinu ili na dugoročna bolovanja.

Sucima se na kraju obratio i predsjednik Županijskog suda Željko Đerđ koji je priznao da je napravio pogrešku kad je prošle godine dozvolio Pešiću da ugasi Prekršajni odjel i formira novi Kazneno-prekršajni odjel. Shvatio je da je to bio kriva odluka koja će se pokušati ispraviti.

Predsjednik Pešić je sve napade na sebe, prema riječima naših sugovornika, podnio stoički, nije polemizirao sa sucima niti se objašnjavao za svoje odluke. Mnogi to vide kao njegovo uobičajeno ponašanje prividne smirenosti s obzirom na to da odluke vezane uz kolege nerijetko donosi na temelju osobnih animoziteta, pa poziciju moći koristi za obračune i osvetu, na što su ukazivale i neke sutkinje u svojim prigovorima na godišnji raspored poslova u zadnje dvije godine. 

Kao dodatak ovom nesvakidašnjem protestnom skupu sudaca protiv svoga šefa, dodajmo da je predsjednik Đerđ i po drugi put ukinuo odluku suca Pešića o premještaju sutkinje Meštrović na Prekršajni odjel na koju se prvi put očito namjerno oglušio. Đerd je zapravo preinačio njegovu ponovljenu odluku o Godišnjem rasporedu poslova za 2023. tako da će Meštrović ostati na Kaznenom odjelu, a uvažio je i prigovor sudske savjetnice s Dugog otoka koju je Pešić premjestio na rad u Biograd. Đerđ je u tom dijelu od Pešića zatražio novu dopunu GPR-a, s jasnom namjerom da za službu u Biogradu pronađe neku drugu osobu.

25. travanj 2024 08:19