StoryEditorOCM
4 kantunaROK OD OSAM DANA

Visoki trgovački sud donio konačnu odluku: zadarski SDP se mora iseliti iz prostorija na Trgu pet bunara

Piše I. I.
24. srpnja 2024. - 15:55

Presudom Visokog trgovačkog suda županijski i gradski odbor SDP-a Zadar moraju iseliti iz protorija na Trgu Pet bunara koje koriste već dugi niz godina.

Visoki trgovački sud je 4. srpnja ove godine potvrdio prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Zadru iz lipnja 2022. godine kojom SDP ima rok od osam dana za selidbu iz prostorija od trenutka kada zaprime drugostupanjsku presudu. SDP-u je presuda Visokog trgovačkog suda uručena prošlog tjedna što znači da do kraja ovog tjedna prostorije na Trgu pet bunara moraju osloboditi od svoje imovine. 

Informacije o presudi Visokog trgovačkog suda i selidbi potvrdio nam je i Igor Cigula, poslovni direktor SDP-a.

- Vjerujemo kako ćemo uskoro pronaći adekvatan prostor koji će koristiti županijska i gradska organizacija u Zadru. Već imamo neke lokacije, a sada je na lokalnim organizacijama da donesu finalnu odluku o prostoru, kazao je Cigula naglašavajući kako je SDP uredno podmiro sve troškove zakupa prostora. 

Odluka Visokog trgovačkog suda epilog je spora koji se od 2010. godine vodio na Trgovačkom sudu u Zadru. Država, koju je zastupalo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru, je tvrdila kako je vlasnica nekretnine koju bez ikakve valjane pravne osnove koristi SDP, te da im se prije pokretanja parničnog postupka obratila sa zahtjevom za mirno rješenje spora međutim, ali SDP-ovci to nisu prihvatili.

Oni su u svom odgovoru na tužbu pojasnili kako imaju pravno reguliran odnos zakupa nekretnine na adresi Trg pet bunara 1 u Zadru, te da taj zakup plaća Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine temeljem čega ima ovlaštenje za korištenje i raspolaganje nekretninom.

Pozvali su se na odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima prema kojima posjednik ima pravo odbiti predaju stvari njezinom vlasniku ako ima pravo koje ovlašćuje na posjedovanje te stvari – pravo na posjed. Naveli su kako nalog za iseljenje predstavlja miješanje u pravo na poštovanje njenog prostora.

Sudac Tomislav Jurlina je u prvostupanjskoj presudi zaključio kako iz priloženih dokaza ne proizlazi da su obje stranke ikada zaključile ugovor o zakupu temeljem kojeg ugovora bi nekretnina bila u posjedu SDP-a.

Sud je prihvatio očitovanje nadležnog Ministarstva prema kojemu je do izdavanja računa na koji se SDP poziva došlo - pogreškom. Za sud je, naime, nelogično da stranke svoj odnos ne bi regulirale pisanim ugovorom o zakupu, to više što je to zakonska obveza s obzirom na karakter i narav sporne nekretnine, jer je za ovakve poslovne prostore nužno zaključiti ugovor na temelju prethodno provedenog javnog natječaja i u propisanoj formi, sve kako to propisuje Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora

Pojašnjavaju kako SDP ne precizira u kojem bi razdoblju bio u zakupu spornog prostora, niti spominje razdoblje za koje bi takav ugovor bio zaključen.

07. rujan 2024 18:16