StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJELOMNA VIJEST

Visoki upravni sud ukinuo Proračun Grada Zadra! Što sada? Ako u roku 45 dana Gradsko vijeće ne donese odluku, evo što nas čeka...

Piše I. I.
16. srpnja 2024. - 11:10

Visoki upravi sud ukinuo je proračun Grada Zadra za 2024. godinu!

Sud je odluku donio na sjednici održanoj u ponedjeljak 15. srpnja i protiv nje stranke nemaju pravio na žalbu.

"Izvještavamo vas da je 2. Vijeće za ocjenu zakonitosti općih akata Visokog upravnog suda Republike Hrvatske na sjednici 15. srpnja 2024. donijelo presudu poslovni broj: Usoz-27/2024-8 kojom je ukinulo Proračun Grada Zadra za 2024. i projekcije za 2025. i 2026. godinu („Glasnik Grada Zadra“, 18/23.). Odluka će biti dostavljena strankama u zakonskom roku. Protiv iste stranke nemaju pravo na žalbu" stoji u odgovoru kojeg smo dobili s Visokog upravnog suda.

Što će se sada događati?

Prema tumačenju Mihovila Škarice, izvanrednog profesora na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu, s kojim je Zadarski.hr razgovarao na temu blokiranog proračuna u siječnju 2023. godine, nakon odluke Visokog upravnog suda da je proračun nezakonit, moguća su dva scenarija. Ili će Gradsko vijeće u roku 45 dana usvojiti proračun ili neće. Ako ga ne usvoji, Gradsko vijeće se treba raspustiti i ide se na prijevremene izbore, ali samo za Gradsko vijeće.

Podsjetimo, redovni lokani izbori su u svibnju 2025. godine.

Uskoro opširnije... 

ŠTO JE REKAO PROFESOR ŠKARICA

Što ako Visoki upravni sud donese rješenje da je proračun zakonit, odnosno da je nezakonit?

- Ako Visoki upravni sud smatra da je proračun zakonit, on se nastavlja izvršavati. Ako ga ukine, može ukinuti cijeli proračun ili pojedine odredbe koje smatra nezakonitima. Problem s ukidanjem pojedinih odredbi jest taj što ako ih ukine, onda ukida i namjenu tih sredstava te se ta sredstva više ne mogu prenamijeniti u nešto drugo, npr. u ono za što su primarno bili namijenjena, tako da pretpostavljam da će Visoki upravni sud, ako smatra da su neki amandmani nezakoniti, ukinuti cijeli akt, odnosno cijeli proračun „proglasiti” nezakonitim.

Što će se dogoditi nakon što se proračun proglasi nezakonitim?

- Stvari se tada vraćaju na lokalnu razinu i Grad Zadar, točnije kod gradonačelnika Dukića koji ponovno mora predložiti proračun koji može biti isti kao što ga je predložio prošle godine u studenom, a predstavničko tijelo odnosno Gradsko vijeće mora usvojiti proračun u roku 45 dana od donošenja odluke Visokog upravnog suda. Tako da se sve može završiti za mjesec dana ili za godinu dana.

Koliko puta se odluka o financiranju nužnih rashoda i izdataka može produžavati?

- Sve dok Visoki upravni sud ne donese meritornu odluku. Zakonom o proračunu je predviđeno da se ne mogu preuzimati nove obveze osim kada se radi o projektima sufinanciranim iz EU fondova koji se planiraju se sukladno ugovorenoj dinamici provedbe projekata.

S obzirom na to da je Gradsko vijeće donijelo proračun, makar on trenutno bio obustavljen, ono nema osnove da se raspusti. Isto tako nema osnove da se razriješi gradonačelnik. Ovo nisu situacije na koje smo naviknuli do sada. Sad je pitanje koliko će se brzo ovo razriješiti, može biti mjesec, može biti godina ili više...

Što ako gradski vijećnici ponovno predaju i izglasaju iste amandmane?

- Ako se ta situacija ponovi, a da je od Visokog upravnog suda donesena odluka da proračun nije zakonit, onda bi se takva situacija mogla podvesti kao razlog za razrješenjem predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća. Prema Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kao razlog za raspuštanje predstavničkog tijela navodi se i situacija ako npr. gradsko ili općinsko vijeće učestalo donosi opće akte suprotno Ustavu, zakonu ili drugom propisu... To je jedina odredba koja bi mogla dovesti do sankcioniranja ponašanja Gradskog vijeća ako opetovano usvaja nezakonite odluke unatoč Ministarstvu i Visokom upravnom sudu. Gradsko vijeće bi u tom slučaju razriješila Vlada RH.

05. listopad 2024 06:29