StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: LJETNA PATROLA ZADARSKIH KUPALIŠTA

Vitrenjak ima najbolje uvjete za invalide, ali fali spasilačka služba

Piše Iva Ivanac
11. srpnja 2017. - 14:03
uskok10-070717

S istočne strane marine Borik smjestila se plaža Vitrenjak, Zadranima poznatija kao Uskok. Kako joj i samo ime kaže, plaža se nalazi na udaru vjetra koji dođe kao pravo osvježenje u vrućim ljetnim danima, a kada zapuše, na more izlaze jedriličari Jedriličarskog Kluba “Uskok”.

Ovaj put nismo imali nikakvih problema s pronalaskom parkinga jer se pored JK Uskok nalazi i njihov ograđeni parking za koji cijena parkiranja iznosi samo dvije kune za sat vremena.

Po dolasku na plažu odmah uočavamo tablu na kojoj piše da je Vitrenjak plaža prilagođena za osobe s invaliditetom. Na Uskoku se nalaze dvije posebno prilagođene rampe, a svim osobama s invaliditetom na raspolaganju stoje i mladi momci koji će im omogućiti što lakši ulazak u more. Pokraj prve rampe se nalaze i natkrivene ležaljke koje su njima namijenjene, a pokraj druge rampe nailazimo na tablu koja moli sve kupače da sa svojim skakanjem u moru i prskanjem ne uznemiravaju osobe s invaliditetom. Također se na plaži nalazi i sanitarni čvor koji je njima prilagođen.

Prvi problem koji uočavamo na plaži Vitrenjak su prevelika kamenja koja i duž cijele plaže izvru iz ono malo sitnog šljunka što se nalazi na njoj. Drugačija situacija nije ni u moru, ali se na mjestima mogu naći putevi očišćeni od velikog kamenja koji donekle olakšavaju lakši ulazak u dubinu. Za sve one koje nedostatak sitnog šljunka teško podnose, mogu se iznajmiti plastične ležaljke za cijenu od 20 kuna dnevno.

Čistoća plaže i mora je uistinu dobra, no nekim kupačima se možda neće svidjeti što uz rub plaže, odmah ispod pločnika provire zemlja stabala koja su tamo posađena. Nama to u ovom slučaju nije smetalo jer su nam ta stabla omogućavala prirodni hlad. Duž cijelog pločnika poredane su drvene klupe, ali i kante za smeće su na svakom koraku.

Na plaži se nalaze tri svlačionice i dva tuša na kojima se tuširanje naplaćuje dvije kune po minuti.

Na plaži će vam možda nedostajati dodatnih zabavnih sadržaja jer nemate gdje iznajmiti pedaline ili otići u aqua park. Ono što je ponuđeno jest basket igralište i dječji park koji se nalazi odmah pokraj kafića Vitrenjak. Uz taj kafić, na drugom kraju plaže se nalazi i mali štand na kojem možete kupiti piće i osvježiti se uz sladoled.

Iako je Uskok plaža prilagođena osobama s invaliditetom, na njoj nećete naići na spasilačku službu za koju smatramo da je na ovoj plaži prijeko potrebna.

Kućni ljubimci ni na ovoj plaži kao i na svim ostalima u Zadru nisu dozvoljeni, ali su table koje to označavaju jasno postavljene i to na dva mjesta.

Plaža Vitrenjak se čini kao dobro mjesto za kupanje, pogotovo za osobe sa invaliditetom, ali glavni nedostatak joj je spasilačka služba koja na toj plaži ne postoji.

 

OCJENE

UREĐENOST PLAŽE 6

ZABAVNI SADRŽAJI 4,5

UGOSTITELJSKI SADRŽAJI 7,5

ČISTOĆA PLAŽE 7,5

PRISTUP MORU 4,5

PARKING 8

SIGURNOST 4

PRILAGOĐENOST INVALIDNIM OSOBAMA 9

KUĆNI LJUBIMCI 0

 

 

23. travanj 2024 23:23