StoryEditorOCM
4 kantunaKORONA PIR ZA 300

Vjenčanje kćeri generala Fuzula ‘proizvodi‘ novozaražene! Načelnik stožera Vicković: ‘Osobe koje su bile na svadbi ne ponašaju se odgovorno!‘

Piše I.I.
10. srpnja 2020. - 11:41
Zadar, 180320 Stozer civilne zastite Zadarske zupanije jutros je na konferenciji za novinare objavio da je na podrucju zupanije zabiljezen prvi slucaj zaraze korona virusom. Na fotografiji: dozupan Sime Vickovic.Luka Gerlanc/Cropix

- Situacija odskače od one normalne, dogodilo se žarište na svadbi i 22-je zaraženih se povezuje s tom svadbom, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županija Šime Vicković koji je još jednom zamolio sve osobe koje su bile na svadbi da se pridržavaju svih epidemioloških smjernica. 

- Ljudi ne slušaju upute epidemiologa. Ako je svim osobama koje su bile na svadbi rečeno da smanje broj kontakata i da se ponašaju odgovorno, te da ne stvaraju nikakve socijalne interakcije, onda neka se toga i pridržavaju. Neka idu u jednu vrstu samovoljne samoizolacije, ako baš trebaju izaći, neka stave masku i rukavice i tom prilikom isto izbjegavaju kontakte s ljudima, apelira načelnik Vicković dodajući kako će tijekom iduća dva do tri dana 'na površinu' isplivati svi oni koji su se zarazili na svadbi, ali i kako nakon toga možemo očekivati zaražene koji su bili kontakti osoba s vjenčanja.

Vicković upozorava sve ljude da prilikom razgovora s epidemiolozima budu iskreni kako bi doktori što bolje mogli procijeniti epidemiološku situaciju. 

U Zadarskoj županiji trenutno je 36 aktivnih slučajeva od kojih se čak 22 vežu uz svadbu kćeri generala Fuzula održanoj prošlog vikenda u sali za vjenčanja Gastro na kojem je bilo oko 300 uzvanika, a dio uzvanika je u sitnim noćnim satima boravio i u klubu Hype.  

Na Covid odjelu (bivši ATD) u zadarskoj bolnici smještene su dvije osobe od kojih se jedna nalazi na COVID JIL-u. Načelnik Vicković kaže kako COVID odjel trenutno može zaprimiti dvadesetak pacijenata te kako su spremni i drugi odjeli u krugu bolnice koji su 'u pričuvi' za slučaj da bude potrebe za više ležajeva. 

- Za slučaj eskalacije koronavirusa na zadarskom području opet ćemo Specijalnu bolnicu za ortopediju pretvoriti u kliniku za osobe zaražene koronavriusom koji imaju blage simptome bolesti, kazao je načelnik Vicković.  

15. travanj 2024 12:37