StoryEditorOCM
4 kantunaPOMORSKA NESREĆA

Vlasnik ribarice koja je potonula između Molata i Sestrunja: "Pustite me, imam ja većih problema od broda! Dogodio se prodor mora, eto što!"

Piše I.N./I.I.
9. listopada 2020. - 15:02

Ma pustite me, ja nisam cilu noć spava. Imam ja većih problema od toga, kratko nam je telefonom kazao Dalibor Školjarev, 62-godišnji zapovjednik ribarice 'Boris' koja je u četvrtak navečer, iz još uvijek neutvrđenih okolnosti, potonula između Molata i Sestrunja na dubinu od 50 metara.

- U poslu sam nemilom. A što se dogodilo? Dogodio se prodor mora, eto što, kazao je kratko poklopivši nam slušalicu.

Pomorska nesreća dogodila se oko 20.40 sati između otoka Sestrunja i Molata, na udaljenosti od dvije nautičke milje od rta Križ. Uz Školjareva, na brodu je boravio još jedan član posade, 52-godišnji M.Č.

Odmah po zaprimanju poziva iz MRCC Rijeka pokrenuta je koordinirana akcija traganja i spašavanja u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar (LK Zadar) i Pomorskom i aerodromskom policijom Zadar (PAP Zadar).

- Slučajno smo se prilikom dojave o nesreći nalazili na Molatu, što je otprilike desetak minuta udaljeno od prvotne lokacije, kazao je odmah nakon spasilačke akcije Franko Grancarić, zapovjednik ophodnog broda Škabrnja koji je zajedno s još dva člana posade spasio unesrećene ribare.

- Nakon određivanja parametara koje ćemo pregledati u potrazi za dvojicom pomoraca, posada broda Škabrnja ubrzo je na površini mora uočila nekakve plastične kante. To nam je bio znak da su unesrećeni u blizini. Na tom smo području jedno sedam do osam puta gasili motore i osluškivali ne bi li slučajno čuli vikanje dvojice ribara. Čuli smo neke dovike, ali u početku nismo bili sigurni jesu li to oni jer su se i privatne brodice već bile priključile traganju, govori zapovjednik broda Grancarić dodajući kako je posada Škabrnje uperila reflektore prema smjeru odakle su glasovi dolazili.

- Vidjeli smo nešto bijelo na pučini, na kraju je to bio frižider za kojeg su se dvojica ribara držali. Bili smo sretni što smo ih naši. Trebalo nam je dva sata da ih nađemo. Odmah smo ih podigli na brod i utopili dekama te pozvali hitnu pomoć, kazao je Grancarić dodajući kako je na kraju cijela potraga i spašavanje unesrećenih sretno završila.

Stradali ribari su policijskim brodom oko 22.40 stigli u Zadar. Na Branimirovoj obali kod benzinske postaje dočekala ih je liječnička ekipa hitne pomoći koja je utvrdila da su obojica prošla bez ozljeda, a nakon preliminarnog zdravstvenog pregleda, započet je očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

- Očevidom je utvrđeno da spašeni zapovjednik potonuloga ribarskog broda, D.Š. (rođen 1958. godine) i član posade M.Č. (rođen 1968. godine) u trenutku pronalaska nisu bili opremljeni spasilačkom opremom (prsluci za spašavanje ili spasilački koluti), nego su zatečeni kako se pridržavaju za plutajući brodski hladnjak, naveli su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te dodali kako unesrećeni ribari nisu bili pod utjecajem alkohola.

- Spašeni brodolomci nisu mogli izvijestiti o količini pogonskog goriva, koje je preostalo u brodskim spremnicima. Ribarski brod 'BORIS', duljine 12,6 metara, hrvatske zastave, potonuo je na dubinu od 50 metara i ne predstavlja opasnost za sigurnost plovidbe u tome području, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom trajanja spasilačke akcije, nije bilo moguće utvrditi prisutnost površinskog onečišćenja mora, uslijed eventualnog istjecanja goriva. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavlja se u djelokrugu Lučke kapetanije Zadar, naveli su iz Ministarstva.

26. travanj 2024 05:32