StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI UDAR NA BUDŽET

Voda poskupila, ali ne svima: stanovnike Zadarske županije iznenadit će novi računi! Evo kako je to objasnio direktor Vodovoda...

Piše Iva Ivanac
15. rujna 2022. - 20:59

Građani su na svojim kućnim budžetima već osjetili poskupljenje struje, a stanovnike Zadarske županije iznenaditi će novi računi od vode. Nekoga pozitivno, a nekoga negativno.

Naime, stanovnici Zadra primijetili su kako im se, za razliku od prošlog računa, povisila cijena stavke koja glasi „naknada za razvoj – vodoopskrba“ i to s 27 lipa na 1,85 kuna, što je povećanje od ukupno 1,58 kuna po kubiku. Na računima potrošača to znači da će mjesečni računi za vodu nekome narasti za pet, a nekome za stotinu i više kuna, ovisno o utrošenoj količini vode.

Direktor Vodovoda Tomislav Matek kazao je kako je takva odluka donesena zbog novih odredbi Zakona o financiranju vodnog gospodarstva koje sada na različit način uređuju „naknadu za razvoj“.

image

Tomislav Matek, direktor zadarskog vodovod
 

Luka Gerlanc/cropix/Cropix

- Skupština društva donijela je odluka o jedinstvenoj cijeni „naknade za razvoj“ za cijelo vodoopskrbno područje Vodovoda Zadar kao isporučitelja vodne usluge za razdoblje važenja Plana gradnje komunalnih vodnih građevina u iznosu od 1,85 kuna po kubiku vode. U ovim okolnostima, na određenim područjima došlo je do povećanja iznosa naknade za razvoj, dok je na drugim došlo do smanjenja, govori Matek dodajući kako je u Općini Privlaka ta naknada prije iznosila 3,50 kuna za fizičke i četiri kune za pravne osobe, a u Općini Novigrad 3 kune te kako je sada njima smanjena na jedinstveni iznos od 1,85 kuna.

Takve razlike su prethodno bile moguće jer su nadležnost nad određivanjem cijene naknade za razvoj imale jedinice lokalne samouprave koje su svaka za sebe pojedinačno određivale visinu iznosa.

- Zbog izmjena Zakona, sada je donošenje Odluke o naknadi za razvoj, odnosno o visini naknade nadležna Skupština društva. Također, novim je izmjenama Zakona određeno da se prihodi od naknade za razvoje namjenski koriste za financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina sukladno Planu gradnje komunalnih vodnih građevina, istaknuo je direktor Vodovoda najavljujući i nova poskupljenja.

- Poskupljenje osnovne cijene vode nameće se samo od sebe neovisno o našim planovima. Obveza izračuna cijene vode radi se po načelu punog povrata troška, a svi smo svjedoci povećanja cijena energenata, pogotovo električne energije koja je najveća stavka u troškovima distribucije vode. Pored dosadašnjih troškova koji su se povećali, na poskupljenje cijene dodatno će utjecati i obveza plaćanje koncesije za pomorsko dobro na kojem su položeni podmorski cjevovodi te najavljeno naplaćivanje koncesije za cjevovode na dionicama županijskih cesta, kazao je direktor Matek napominjući kako cijena vode nije poskupjela još od 2008. godine.

image
Zadarski.hr/
20. travanj 2024 10:35