StoryEditorOCM
4 kantuna"ZRAKA ZA ŽIVOT"

Voditelj Odjela za torakalnu kirurgiju OB Zadar dr. Ivan Bačić: "Nije upitno treba li Zadru linearni akcelerator, već je krajnji čas da ga nabavimo!"

Piše Lada Burčul
10. siječnja 2021. - 20:58
Dr. Ivan Bačić, voditelj Odjela za torakalnu kirurgiju i dopredsjednik Lige protiv raka Zadar  Jure Mišković/Cropix
Zraka za život

Slobodna Dalmacija i portal Zadarski.hr uz potpopru Lige protiv raka Zadar pokrenuli su medijsku kampanju "Zraka za život" kojom se želi osvijestiti potreba da Zadar dobije aparat za zračenje, tzv. linearni akcelerator. Njegovom kupnjom okončali bismo muke onkoloških bolesnika koji na zračenje putuju u Split i Zagreb. Pokažimo da to možemo!

image
OR kod za Ligu protiv raka i uplatu za linearni akcelerator
   Voditelj Odjela za torakalnu kirurgiju zadarske Opće bolnice prof.dr.sc. Ivan Bačić je na razgovor za naš portal došao direktno iz operacijske sale. Upravo je operirao bolesnicu s tumorom dojke, te bolesnicu s tumorom pluća kojoj je minimalno invazivnom tehnikom odstranio dio pluća zajedno s tumorom.

- Operiram gotovo svakodnevno - rekao je dr. Bačić.

- Godišnje operiramo stotinjak bolesnica sa zloćudnim tumorima dojke i isto toliko bolesnica sa dobroćudnim bolestima dojke. Također, godišnje izvršimo između 100 i 120 operacijskih zahvata na prsnom košu, većinom su to zloćudni tumori pluća. Na žalost, po broju oboljelih od zloćudnih tumora dojke i pluća na 100 tisuća stanovnika Zadarska županija posljednjih je godina na vodećem mjestu u Hrvatskoj – kazao je dr. Bačić.

U  Općoj bolnici Zadar već dugi niz godina djeluje Tim za dojku, sastavljen od liječnika specijalista kirurgije, radiologije, onkologije, patologije, citologije i nuklearne medicine. Svaka bolesnica se komentira na sastanku Tima - od  dijagnostike do donošenja plana liječenja koji je individualan za svaku pojedinu bolesnicu. Konkretno, nakon operacijskog liječenja bolesnica je pod nadzorom kirurga dok se ne završi patohistološka obrada, nakon čega bolesnicu preuzima onkolog koji nastavlja liječenje kemoterapijom, zračenjem ili kombinacijom kemoterapije i zračenja.

S obzirom da onkološki pacijenti u Zadru mogu dobiti samo kemoterapiju, a na zračenje putuju u Split ili Zagreb, kakvo je Vaše mišljenje o potrebi nabavke aparata za zračenje za zadarsku bolnicu?

- Nije upitno treba li Zadru linearni akcelerator. Doslovno je krajnji čas da ga nabavimo. Razlika u liječenju naših onkoloških bolesnika sa i bez linearnog akceleratora u Zadru je „nebo i zemlja“. Putovanje u Split je, pored drugih teškoća, i udar na psihičko stanje i kvalitetu života bolesnika. Neprocjenjivo bi bilo kada bi se mogli zračiti u Zadru – ističe dr.Bačić, dodajući da se još 1992. godine, kada je on, kao mladi liječnik, došao u zadarsku bolnicu, „ispod glasa“ govorilo da bi bolnica trebala imati linearni akcelerator.

- Sad to govorimo naglas, jer nam aparat za zračenje zaista treba. Ne znam da li su naši sugrađani dovoljno svjesni koliko je bitno da ga imamo. Postaju zapravo svjesni tek kada oboli njima bliska osoba, kada se uz bolest pojavi niz popratnih problema i pitanja kako se organizirati i što napraviti. Više nije pitanje da li grad i županija s ovolikim brojem onkoloških bolesnika „zaslužuju“ imati aparat za zračenje, već kako ga nabaviti– naveo je u razgovoru dr. Bačić, koji je ujedno i dopredsjednik Lige protiv raka Zadar.

Poznato je da je Liga inicirala prikupljanje sredstava za kupnju aparata za zračenje, u suradnji s Općom bolnicom Zadar, te da postoji njihov zajednički račun na koji se mogu uplatiti sredstva.

Broj računa i mi objavljujemo u svakom članku u našoj rubrici „Zraka za život“, a na početku članka nalazi se i QR kôd pomoću kojeg je mobitelom jednostavno izvršiti uplatu. 

Liga protiv raka pruža i besplatnu psihološku pomoć oboljelima od karcinoma; kolika je važnost psihoterapeuta u procesu liječenja?  

-To što Liga radi je jako dobro, jer pomaže bolesnicama da se bolje nose sa svojom bolešću. Uz to je vrlo važno, skoro presudno, da bolesnica ima povjerenje u svoje liječnike. Moje kolege torakalni kirurzi, dr. Domagoj Morović i dr. Ivan Kovačić, i ja,  poklanjamo veliku pažnju razgovoru s bolesnicama koje liječimo,  razgovori s njima su vrlo važni za ublažavanje straha, neizvjesnosti i nesigurnosti – istaknuo je dr. Bačić.

Dr. Bačić je naglasio važnost preventivnog pregleda dojki jer je uspješnost liječenja to bolja što se bolest ranije otkrije, a i   dobna granica oboljelih sve se više spušta. Najmlađa bolesnica koju je liječio stara je samo 27 godina.

Upute za uplatu: 

Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.

Primatelj: Opća bolnica Zadar

IBAN: HR8324020061500064152

Model: 00

Poziv na broj: 04092018

Opis plaćanja: Uplata za linearni akcelerator

26. travanj 2024 17:43