StoryEditorOCM
4 kantunaOVO NAS JE ODUŠEVILO: KAKO SE UZ MALO DOBRE VOLJE MOŽE POBIJEDITI OTOČNA IZOLACIJA

Volonter Zdravko će dva puta tjedno u Zadru obavljati poslove za stanovnike Oliba, Silbe i Premude

Piše Ana Franić
4. rujna 2018. - 22:27
kleva

Živite na Olibu, Silbi ili Premudi i treba vam nešto iz Zadra, a ne možete krenuti na put jer ste sami, bolesni ili naprosto nemate vremena. Udruga "Sol" s Oliba ima rješenje za vaše potrebe. Od 1. rujna pokrenuli su eksperimentalnu fazu projekta "Treba mi u Zadru" koja za svoj cilj ima pomoći potrebitim stanovnicima tih pučinskih otoka u administrativnim granicama Grada Zadra. Zdravko Čupić, volonter s otoka Oliba, ponedjeljkom i četvrtkom obavljat će u Zadru sve što stanovnicima, osobito starije dobi, s Oliba, Silbe i Premude treba.

- Živimo na otoku koji je udaljen dva i pol sata vožnje brodom do Zadra. Uvijek nešto treba, a nama kao otočanima ništa nije usput. Kako bi otišli do Zadra treba se dobro organizirati i, zbog brodskih i trajektnih veza, izgubiti cijeli dan za to. Najteže je starijim stanovnicima, koji su slabije pokretni ili nemaju vremena za put do Zadra. Upravo zbog toga smo odlučili pronaći rješenje, govori Denis Kleva, inicijator projekta i predsjednik Udruge "Sol".

Projekt "Treba mi u Zadru" sada je u eksperimentalnoj fazi kako bi se utvrdile stvarne potrebe stanovništva i provodit će se do kraja godine, odnosno 31. prosinca.

- Projekt je zamišljen vrlo jednostavno. Otočani nam jave što im sve treba, a Zdravko odlazi u Zadar te im navečer donosi sve naručeno. Bilo da treba otići u mesnicu ili na ribarnicu, kupiti lijekove, platiti račune ili napraviti bilo što drugo. Zdravko sada radi na volonterskoj bazi, a najmanje što se može za njega napraviti je platiti katamarnsku kartu za obavljeni posao, objašnjava Denis dodajući kako će projekt prijaviti i nacionalnoj Zakladi Kajo Dadić kako bi u budućnosti ako se iskaže veliki interes za ovim poslovima mogli zaposliti jednog čovjeka koji bi to sve vodio i obavljao.

Udruga "Sol" djeluje od 2013. godine, a uskoro u realizaciju kreću još dva projekta. Riječ je o projektu "Virutalne ordinacije" i "Socijalne i zdrastvene pomoći starijima na otoku Olibu".

- Naša doktorica smještena je na Silbi i dva puta tjedno, utorkom i petkom, trebala bi dolaziti kod nas, ali u zimskom periodu, jer kada je i najmanji burin ona je spriječena i ne može doći. Upravo zbog toga smo nabavili računalo koje će biti smješteno u prostorijama zadruge i putem kojeg ćemo uspostaviti audiovizualnu vezu kako bi naši stanovnici mogli kontaktirati doktoricu čak i kada ona ne bude na Olibu, kaže Denis ističući kako je virtualna ordinacija s radom započela 1. rujna i trajat će do kraja godine.

Olib zimi broji oko osamdesetak stanovnik, mahom starijih, a upravo zbog njih osmišljen je i projekt "Socijalna i zdrastvena pomoć starijima na otoku Olibu" koji će s provedbom krenuti 1. listopada i također će trajati do kraja prosinca.

- Ovim projektom želimo pomoći starijim i teže pokretnim stanovnicima našeg otoka. Svako jutro ćemo im posebnim vozilom dostavljati potrebne namirnice iz dućana. Naš dostavljač je i vrlo dobar kućni majstor tako da ako im zatreba može im napraviti i sitne popravke po kući, rekao je Kleva napominjujući kako za projekte imaju i podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

06. svibanj 2024 04:05