StoryEditor
4 kantunaPOZNATI DETALJI ISTRAGE

Vozač koji je pregazio rođaka, a potom njegovo tijelo gurnuo s krova vozila i pobjegao s mjesta nesreće zadržan u pritvoru!

8. siječnja 2018. - 23:17
stankovci_

Vozač mercedesa zadarskih oznaka, 49-godišnji Ante Pelaić, zadržan je u istražnom zatvoru nakon što je u četvrtak na cesti u Stankovcima pijan pregazio vlastitog rođaka, a potom njegovo tijelo gurnuo s krova vozila i pobjegao s mjesta nesreće. Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO), ovom umirovljenom vojnom policajcu određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Nakon što je uhićen, te u petak iz policije priveden na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Zadru osumnjičen je za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće, te kazneno djelo protiv života i tijela nepružanjem pomoći.

Kako je utvrđeno istragom, Pelajić je na 47-godišnjeg rođaka Vinka Buru zvanog Roko naletio u četvrtak u 1.18 sati prednjim lijevim dijelom automobila nakon što su prethodno bili na večeri kod zajedničkog prijatelja. Uslijed naleta rođakovog mercedesa, Bura je nabačen na krov vozila, a Pelaić je, iako svjestan da treba ukazati liječničku pomoć koja bi mu mogla spasiti život, nastavio vožnju bez zaustavljanja daljnjih 150 metara. Nakon toga se zaustavio i tijelo rođaka gurnuo s krova vozila, te se ne obavještavajući službu Hitne medicinske pomoći niti policiju, vozilom udaljio s mjesta događaja.

Bura je pronađen u 1,45 sati na cesti gdje je preminuo uslijed višestrukih po život opasnih ozljeda, dok se Pelaić, kako je utvrđeno, vratio na mjesto događaja u 2,30 sati kako bi pokupio registarsku pločicu vozila koja je otpala na kolnik prilikom njegova naleta na rođaka.

- Najprije smo na tlu ugledali tablice s automobila, a onda smo stotinjak metara dalje ugledali još nešto. Moja kćer je otrčala te nam je ubrzo potpuno šokirana uspjela viknuti da na tlu leži čovjek i traži pomoć. "Pomognite mi ljudi", vikao je, a tada još nismo bili svjesni da je to zapravo naš rođak Vinko. Bio je potpuno krvav. Odmah smo nazavali policiju – posvjedočila je nakon nesreće prva rođakinja poginulog Bure.

Pelajić je, kako je utvrđeno, u trenutku nesreće vozio iz smjera istoka u pravcu zapada pod utjecajem 2,33 promila alkohola zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene. Dolaskom do kućnog broja 269, zbog alkoholiziranosti i vožnje brzinom koja nije bila prilagođena uvjetima vožnje po noći i mokrom kolniku, prilikom izlaska iz blagog zavoja izgubio je kontrolu upravljanja te prešao na lijevu prometnu traku po kojoj se kretao njegov rođak, utvrđeno je u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru (ODO).

Istodobno je i podnijeta žalba ODO-a protiv rješenja suca istrage koji je odbio u istražnom zatvoru zadržati 18-godišnjaka koji je 1. siječnja u 6,55 sati u Biogradu na Moru s 1,35 promila alkohola u krvi na cesti usmrtio 36-godišnju Petru Mršić, majku troje djece i medicinsku sestru iz Biograda.Ona je upravljala Mazdom zadarskih oznaka, a iza nje je vozio 18-godišnjak, koji je Volkswagenom zadarskih oznaka upravljao pod utjecajem alkohola od 1,35 promila.
Mladić je udario u Mazdu ispred svog vozila, nakon što je krenuo u pretjecanje, vozeći prema središtu grada. Kako nije dobro ocijenio razmak, silovito je udario u lijevi stražnji dio Mazde, toliko jako da je Mazda sletjela sa kolnika i udarila u stablo. Od siline udarca 36-godišnja vozačica Mazde je poginula.

- Takva vožnja, osobito uz činjenicu da se radi o mladom vozaču kojem je vozačka dozvola izdana devet mjeseci prije inkriminiranog događaja, ukazuje na osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan od ponavljanja kaznenog djela. Stoga je Vijeću Županijskog suda u Zadru u žalbi predloženo preinačenje rješenja suca istrage i određivanje istražnog zatvora osumnjičeniku - navodi se u žalbi zadarskog ODO-a u kojem se također navodi kako je ova teška prometna nesreća uzrokovana kako vožnjom osumnjičenika pod utjecajem alkohola, tako i zbog njegova umora nakon neprospavane noći, neprilagođene brzine i nedovoljnog držanja razmaka s vozilom ispred sebe.

item - id = 525514
related id = 0 -> 1145817
related id = 1 -> 1145370
26. studeni 2021 23:44