StoryEditorOCM
4 kantunaSINDIKALAC NA SUDU

Vozač zadarskog saniteta krivotvorio diplomu, dobio suspenziju i optužnicu, pa ga vratilo na posao, a on se pita gdje je 432,86 eura?!

Piše Božana Sviličić
29. travnja 2024. - 22:05

Vozač saniteta i sindikalac Doma zdravlja Zadarske županije Ivan Gašpar vozio je pacijente dugi niz godina s krivotvorenom diplomom profesionalnog vozača.

Iako je zbog toga suspendiran, nakon dvije godine je vraćen na posao, odlukom Doma zdravlja koji ga je i bio suspendirao. Tim suludim slijedom Gašpar je potom na Općinskom sudu u Zadru tužio ustanovu koja ga je suspendirala, pa vratila na posao. Tužbom je tražio da mu se vrati razlika u plaći koju bi dobio da nije bio udaljen s posla, iako je protiv njega kasnije podignuta optužnica zbog krivotvorenja isprave.

Preciznije riječ je o 432,86 eura, odnosno razlici plaće, koju bi ostvario da nije bio udaljen s posla od 15. veljače 2016. do 9. travnja 2018. godine.

Iako zvuči nevjerojatno, sve se ovo ipak dogodilo. Tih 432,86 eura tog apsurdnog hrvatskog slučaja u petak na Općinskom sudu u Zadru, međutim, ipak nije isplaćeno. 

- Uvidom u spis ovog suda proizlazi da je protiv Ivana Gašpara podignuta optužnica zbog krivotvorenja isprave, u odnosu na svjedodžbu srednjoškolskog obrazovanja.

Dakle, u odluci Doma zdravlja Zadarske županije od 15. veljače 2016. je obrazloženo da se donosi jer postoji osnovana sumnja da tužitelj nije kvalificiran za poslove vozača, a to jer je nadležno tijelo izvijestilo tuženika da akt na temelju kojeg je tužitelj zasnovao radni odnos, nije vjerodostojan – istaknuo je u obrazloženju presude sudac Općinskog suda u Zadru Tomislav Bago.

Nakon što je 2016. godine pod ravnanjem dr. Renate Bek dobio otkaz pod sumnjom da nije kvalificiran za poslove vozača, Gašpar je dvije godine kasnije novom Odlukom Doma zdravlja Zadarske županije ipak vraćen na mjesto vozača saniteta. Odluku je sukladno Statutu ustanove potpisala ravnateljica dr. Renata Bek, pojasnivši je rješenjem Ministarstva zdravlja prema kojemu sanitet od 1. lipnja prelazi pod nadležnost Hitne medicinske pomoći te pravom zaposlenika na korištenje godišnjeg odmora.

- Odluka tuženika od 4. travnja 2018. o uključenju tužitelja u raspored rada ne znači da je ranija tuženikova odluka o udaljenju, na bilo koji način, utvrđena nezakonitom, a isto nije utvrđeno ni u parničnim presudama u koje je u ovom postupku izvršen uvid. Iz svega se zaključuje kako nije utvrđeno u bilo kakvom upravnom ili sudskom postupku da je tužitelj bio nezakonito udaljen s radnog mjesta, odnosno da je isto udaljenje bilo suprotno odredbama Zakonu o radu i stajalištu Vrhovnog suda RH, a takve postupke protiv tuženika tužitelj nije ni vodio - navodi se u presudi Općinskog suda u Zadru kojom je odbijen Gašparov tužbeni zahtjev za isplatom razlike plaće u Domu zdravlja Zadarske županije.

U presudi se obrazlaže kako je pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu Gašpar vodio parnični postupak i protiv Samostalnog sindikata Hrvatske, radi nadomještanja suglasnosti za izvanredni otkaz ugovora ali da je tužba u tom predmetu odbijena.

- Odluka tuženika od 15. veljače 2016. kojom je udaljen (suspendiran) s radnog mjesta, nije u bilo kojem postupku utvrđena nezakonitom ili nedopuštenom, niti je tužitelj bilo kakav sličan postupak pokrenuo (podnio je jedino zahtjev za zaštitu prava) - navodi se u presudi Općinskog suda u Zadru.

U tužbi u kojoj je tražio isplatu razlike plaće Gašpar je naveo kako je odlukom ravnateljice suspendiran s radnog mjesta vozača, te mu je strogo zabranjeno upravljanje vozilima. Naloženo mu je napuštanje i daljnji pristup u sve prostore Doma zdravlja, te zadržavanje osim u slučaju potrebe za pružanjem medicinskih usluga.

Kako je nadalje obrazložio, kasnijom odlukom je vraćen na posao, te je nakon godišnjeg odmora raspoređen u Zavod za hitnu medicinu gdje obavlja iste poslove sanitetskog prijevoza. Unatoč zahtjevu, naveo je kako mu ravnateljica nije isplatila razliku plaće.

Dom zdravlja Zadarske županije usprotivio se pak toj tužbi navodeći kako je Gašpar udaljen s radnog mjesta jer nema propisanu stručnu spremu za obavljanje ugovorenih poslova. Naglasili su i kako mu je isplaćena puna naknada plaće, pa s tog naslova nema nikakvih potraživanja, te da je za cijeli utuženi period primao punu naknadu plaće. 

14. srpanj 2024 12:50