StoryEditorOCM
4 kantunaBITKA ZA RUKE

Vrančić skupljao kvorum: "Pronađite ih! Tko fali? Jesu na pušenju? Dovoljno je da dođu dva naša". Našli su ih i izglasali 4 točke u 10 minuta...

Piše Iva Ivanac
28. listopada 2020. - 21:30

Radi što hoćeš, ali kvorum moraš imati! Opozicija ga je u Gradskom vijeću Zadra pokušala srušiti, ali nije išlo: vladajući su urgentnom akcijom "priveli" dva potrebna vijećnika i onda u ekspresnom roku od 10 minuta izglasali čak četiri točke dnevnog reda.

Što se dogodilo?

Tijekom raspravljanja o izmjenama i dopunama Detaljnog plana za Murvičku cestu, kvorum gradskog vijeća lagano se raspadao. Kad se trebalo glasati za tu točku u dvorani nije bilo potrebnih 16 vijećničkih ruku koji bi podržali točku jer je zadarska oporba, svojim izlaskom iz dvorane pokušala srušiti kvorum.

Vladajući vijećnici su se uskomešali, a pomalo i uspaničili jer su u dvorani imali samo 14 vijećnika.

- 16 nam treba za kvorum, zavikao je Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća.

- Pronađite ih! Tko fali? Jesu na pušenju? Dovoljno je da dođu dva naša, ushićeno je govorio Vrančić dodajući kako će ih pričekati.

Elvira Sterle je okom prostrijelila dvoranu i vidjela da nedostaju Mate Lukić (NHR) i Damir Burčul (HDZ)

Gradonačelnik Dukić je odmah posegnuo za telefonom. Koprcali su se vijećnici ne bi li dozvali, kako navodi Vrančić,  dva 'svoja' vijećnika, a u svom naumu su i uspjeli. Lukić i Burčul nisu bili daleko te su ekspresno doletjeli u dvoranu, podignuli ruke i točka o Murvičkoj je prošla sa 16 glasova „za“.

- Dvije rečenice?, upitao je pročelnik za obrtništvo i razvoj otoka Ivica Katić jer je na redu bila točka o novom Statutu Javne vatrogasne postrojbe Zadar.

- Jednu!, glasno mu je odgovorila Sterle.

Katić je ushićeno promrmljao par riječi, a točka je, pogađate, jednoglasno prihvaćena sa 16 glasova „za“.

- Koliko, dvije – tri rečenice?, pitao se pročelnik Tomislav Korona jer je brzinom munje stigao na red za točku o prodaji sedam nekretnina na Dračevcu o kojima je Zadarski.hr već pisao. Riječ je o nekretninama ukupne površine od 5.000 kvadrata, ali se na površini od 970 kvadrata nalazi plomba stoga nismo sigurni tko će uopće htjeti kupiti takvo zemljište. A nismo niti sigurni znaju li vijećnici što su uopće izglasali...

I ta je točka bez ikakve rasprave izglasana sa 16 glasova „za“, baš kao i ona iduća koja je bila vezana uz prodaju pet poslovnih prostora u gradu.

Za vrijeme izglasavanja točke o prodaji poslovnih prostora, zadarska oporba se vratila nazad u dvoranu no nisu sudjelovali u glasovanju.

Vrančić im je usputno dobacio „nije vam smicalica uspjela“, pa se i nasmijao.

Vijećnici Grada Zadra su tako, nakon što su se od devet sati ujutro do 19 sati navečer raspravljali i glasali o 15 točaka, ove četiri točke izglasali u niti deset minuta. Da ih sutra pitate za što su glasali u tih deset minuta najvjerojatnije nitko ne bi imao pojma. Bitno im je jedino da su u svom naumu uspjeli, a oporba u svom nije.

19. travanj 2024 06:34